Intervjui

Mirko Mandic

1. Kakva je situacija na tržištu oglašavanja u Srbiji? Da li se budžeti povećavaju ili tek sad važi ona izreka „Mala bara, puno krokodila“?

Kažu stručnjaci da žaba kada se ubaci u vrelu vodu odmah iskoči, a u mlakoj se baškari i ne buni dok je ne skuvaju. Čini mi se, gledajući marketing scenu u Srbiji da isto važi i za krokodile.

Ako se nastavi „fantastična“ stopa privrednog rasta o kojoj bruje srpski mediji, ove godine ćemo dostići bruto društveni proizvod koji smo imali 1990. Prvi smo u Evropi sa takvim rezultatom.

Nije to mali (ne)uspeh, pa pričati da su marketing budžeti ove godine za nešto procentnih poena skočili u odnosu na ništa je fake news.

S druge strane nije sve u budžetu. Zabrinjavajući je broj oglašivača (budžeta) koji konzistentno iz godine u godinu finansiraju kampanje posle kojih im pada tržišno učešće, pa razliku u dobiti nadoknadjuju snižavanjem kvaliteta proizvoda i „neosetnim“ snižavanjem kriterijuma. Nisu žabe i krokodili samo u agencijama, dominiraju i kod oglašivača.

2. Živimo u vremenu tabloidizacije medija i rijaliti programa. Da li je to promenilo ukus i očekivanja onih kojima su marketinške poruke upućene? Podilazi li se niskim strastima konzumenata?

Meni se čini da je popularna kultura u Srbiji autistično vulgarna i hermetična, a main stream nacionalnih medija je fake news.
Najvidljiviji i najuticajniji su oni koji veoma malo znaju a ponašaju se kao eksperti i realno predstavljaju opinion makere. Tipično širenje Dunning-Krugerovog efekta.

Taj uticaj besmisla i agresije na potrošače je ogroman. Toliko ogroman da klasična kultura i evropski kulturni trendovi uspešno glume kontrakulturu.

Odgovor je da. Podilazi se niskim strastima. Podilaženje radi, a u stvari ne radi, jer nema rasta, nagrađuje se i slavi, a valjalo bi da ga odbacimo. Celo društvo se ponaša kao žaba koju lagano kuvaju, iz prethodnog odgovora.

Srbija je društvo u kome svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar devojci nije nasilje.

Sve u svemu vrlo je izazovno danas raditi na našem kreativnom i medijskom tržištu i ostati autentičan, a poslovno održiv.

3. Pre godinu dana ste najavljivali uvođenje jedne inovativne kontent platforme. Da li ste uspeli da je razvijete?

Sporiji smo no što bih ja to želeo, ali nastavljamo da ulažemo u istraživanje i razvoj. Ipak smo svi mi savremenici tehnološke revolucije i nije nam u prirodi da budemo posmatrači.