istaknuto

Sa kanskog Young Lions 2024 – Inspirativno iskustvo srpskih predstavnika

Prisustvovanje na Cannes Lions festivalu je bilo neverovatno iskustvo. Pre odlaska smo imali velika očekivanja od najvećeg festivala kreativnosti u svetu, ali takođe nismo ni bili u potpunosti sigurni šta da očekujemo. Festival je zasigurno ispunio ali i premašio naša očekivanja.

Dok smo sabirali utiske, komentarisali smo koliko je svaki momenat tamo bio inspirativan, pa nam je i samo šetnja kroz prostor festivala bila nestvarna.

Svaki veći brend je bio prisutan na festivalu u svoj jedinstvenom prostoru gde su promovisali različite delove kompanija, pa smo tako na Meta plaži imali priliku da gledamo filmsku projekciju u vertikalnom formatu, da isprobamo AI naočare i da sami snimimo naš Reel. Amazon je ove godine stavljao fokus na kreatore, pa smo mogli da isprobamo svakakve proizvode koje preporučuju influenseri ali i da čujemo panele nekih od najvećih kreatora u svetu trenutno.

Pored brendova, sam program festivala je bio zaista bogato isprogramiran, a nama je bilo posebno teško da se odlučimo na koje predavanje želimo sledeće da odemo. Od zanimljivijih predavanja istakli bismo Behind the Scenes “Poor Things” – inspirativno putovanje kroz nestvarni svet filma nagrađenim Oskarom za najbolji scenski dizajn. Tu smo imali bliži uvid u kreativni proces iza stvaranja jednog takvog filmskog ostvarenja, sa fokusam na dizajn scenografije. Takođe bismo izdvojili razgovor sa ekscentričnim vizionarom Elonom Maskom i njegovim predviđanjima u domenu humanoidnih robota i veštačke inteligencije, toplu priču P&G grupacije o pronalaženju kreativnosti u svakodnevnim momentima, kao i Jury Sessions, gde smo saznali koji to kriterijumi čine kreativni koncept pobedničkim.

U sredu je bio dan samog takmičenja Young Lions, a naš zadatak bio je za klijenta UNSTEREOTYPE ALLIANCE i odnosio se na redefinisanje pojma “uspešnog muškarca” u odnosu na to kako je on predstavljen u advertajzingu i medijima danas.

Mislimo da je festival ovakvog formata sjajna prilika za sve kreativce da nauče nešto novo, nadahnu se kvalitetnim programom, upoznaju razne ljude iz svih krajeva sveta, i naravno, što je najvažnije, zabave se 🙂

Teodora Daničić

Lazar Rajković