vesti

Из едукативне летње промо акције РНИДС-а: шта све можеш са својим доменом…

Лазар Бошковић, маркетинг, PR и интернет консултант|26. маја 2014.

На питање “Шта све можеш са својим доменом?” постоји седам одговора, корисних примера за свакога ко жели да на прави начин оствари своје присуство на Интернету.

Укратко: да га користиш за адресу свог интернет сајта, да га употребиш за своју адресу е-поште, да на њему развијеш свој интернет бизнис, да по њему назовеш своју онлајн продавницу, да заштитиш идеју за свој будући посао или пројекат, да заштитиш називе својих брендова, производа или услуга и да заштитиш свој лични интернет идентитет. А детаљно – следи…

Најпре оно што сви знају – да назив домена чини адресу твог интернет сајта, преко кога свако може да те пронађе брзо и лако. Свакој домаћој и страној компанији која послује у Србији веома је битно да и путем Интернета буде максимално видљива на српском тржишту. Национални интернет домен је одредница присуства на неком тржишту, па корисник који региструје .RS и/или .СРБ домен, истовремено и географски одређује територију за коју је његов интернет сајт превасходно намењен. Они који имају сајт намењен српском тржишту, треба да знају и да Гугл у локалној претрази даје предност националним интернет доменима, као што су .RS и .СРБ.

Мање је познато да свако може да назив домена употреби као део своје адресе е-поште, и да тако увек комуницира са исте адресе, чак и ако промени свог интернет провајдера. Адреса е-поште са твојим називом домена је и твоја реклама, зато немој непотребно да рекламираш интернет провајдере или бесплатне сервисе е-поште, кад можеш себе. По цени од свега неколико стотина динара можеш да региструјеш .IN.RS назива домена, и да тако на свом личном домену успоставиш своју личну адресу е-поште типа ja@imeprezime.in.rs.

Предузетнији интернет корисници могу да на домену развију свој интернет бизнис, и тако профитирају од корисног интернет садржаја или интернет сервиса који пружају. Осмисли нешто што привлачи посетиоце и заради кроз продају рекламног простора или наплату приступа својој интернет заједници или порталу.

Они који желе да се баве трговином преко Интернета, могу да по домену дају назив својој онлајн продавници и да тако стварају новац и док спавају. Приликом онлајн куповине купцима је најбитније уверење да је тај продавац на Интернету реално постојећа фирма или особа, а не измишљени интернет субјекат креиран за интернет преваре. За разлику од неких других домена, националне интернет домене не могу да региструју неидентификоване фирме или појединци. Регистранти националних .RS и .СРБ домена морају приликом регистрације да дају тачне податке, који се повремено и проверавају. А могу да се провере и у АПР-у. На тај начин се повећава и вероватноћа да се купац одлучи да свој новац остави баш том сајбер продавцу, на националном домену, јер му делује поуздано.

Регистрован назив домена може и да заштити идеју за неки будући посао или пројекат, па је за креативне људе препорука да их региструју чим помисле да су дошли до добре идеје. У свету је данас уобичајено да се пре реализације неке нове пословне или друге идеје, провери да ли је слободан и назив интернет домена који се поклапа са називом нове фирме или организације, будућег бренда, личног блога или друштвене акције… Добра идеја заслужује да одмах добије и свој назив домена, а касније он може да се користи као део веб адресе и адресе е-поште. Важно је само бити први, јер назив домена може да има само једног власника и ко га први региструје – његов је.

Препознатљиви називи интернет домена су мамац за препродавце, зато пословни људи треба да их предухитре и регистрацијом да заштите називе својих брендова, производа или услуга. Данас није довољно да имаш само назив домена за сајт своје фирме, јер неко други може да региструје домене са називима твојих производа или услуга, ако су слободни. На националним интернет доменима .RS и .СРБ мноштво великих страних и домаћих компанија је на време регистровало више назива домена и тако потпуно заштитило своје интересе на српском интернет простору.

Да би се издвојили у мноштву корисника Интернетa, појединци могу да заштите лични интернет идентитет регистрацијом сопственог назива домена, тако да сви на Интернет знају и ко су и где су. Да не би био само интернет подстанари на некој од друштвених мрежа, региструј свој назив домена и постани свој газда на Интернету.