vesti

Beograd domaćin Svetskog prvenstva u veslanju

Na kongresu Svetske veslačke federacije (FISA) u Lincu Veslačkom savezu Srbije poverena organizacija 53. mundijala, koje je na programu 2023. godine. 

Veslački savez Srbije još jednom je dobio veliko priznanje međunarodnih foruma veslačkog sporta.

Na marginama minulog 49. svetskog prvenstva u Otenshajmu, na kojem su Martin Mačković i Miloš Vasić izvadili kartu za dvojac za Olimpijske igre u Tokiju dogodine, velikom većinom glasova (110:30) na Kongresu Svetske veslačke federacije (FISA) odlučeno je da se mundijal 2023. održi na Savskom jezeru u Beogradu. 

Takmičenje će imati dodatni značaj jer će to biti poslednji šampionat uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. Na Adi Ciganliji, dakle, u predolimijskoj godini deliće se najveći broj viza za odlazak u “grad svetlosti“, zapravo na regatnu stazu na Seninoj pritoci Marni.

I to nije sve. Beogradu je još jednom dodeljena organizacija takmičenja za Svetski kup. Najbolje veslače sveta videćemo na Savskom jezeru i 2022, kao što je to bio slučaj i 2012, 2017. i 2018.

Beograd i Srbija su se dokazali kao odlični domaćini najvećih veslačkih takmičenja na Adi Ciganliji. Zahvaljujući velikoj podršci Vlade Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i Gradu Beogradu izbor našeg glavnog grada je i veliko priznanje Veslačkom savezu Srbije i celom srpskom sportu za kontinuitet u izuzetnom organizovanju velikih svetskih i evropskih takmičenja“, istakao je Nikola Stojić, naš proslavljeni veslač, koji je bio u delegaciji VSS na Kongresu u Lincu.

Sledeće godine na Savskom jezeru su dva značajna veslačka nadmetanja. Evropsko juniorsko prvenstvo biće pokraj maja, a nedugo zatim i trke na Evropskim univerzitetskim igrama.

Od ranije je poznato da su sledeća tri svetska seniorska prvenstva redom na Bledu, u Šangaju i u Račicama u Češkoj.

Izvor: B92