vesti

DA LI NAS FEJSBUK ŠPIJUNIRA PREKO MIKROFONA?

Teoretičari zavere tvrde – da. Kada jednom kliknete na neki tekst ili se raspitujete o nekoj temi, odjednom kreću da vam se na društvenim mrežama pojavljuju reklame u vezi s tim. Korisnici veruju da je Fejsbuk sada zbog sopstvene zarade prešao granicu.

Na hiljade i hiljade ljudi veruje da ukoliko razgovaraju o nekoj temi dok su ulogovani na Fejsbuk, oglasi i reklame povezani sa tom temom počnu da se pojavljuju na njihovoj Fejsbuk strani. Ova društvena mreža zaista jeste puna reklama, ali teoretičari zavere tvrde da im se konkretni proizvodi pojavljuju u moru oglasa tek nakon što su o njima glasno pričali, verujući da ih Fejsbuk špijunira preko mikrofona na uređajima koje koriste.

Fejsbuk je od starta bio otvoren o opcijama snimanja zvuka koje koriste. Naime, iako se možda kod nas ova opcija ne koristi toliko, Fejsbuk daje mogućnost da ukoliko korisnik uključi ovu opciju, društvena mreža “pokupi” i identifikuje muziku ili TV program koji se čuje u pozadini. Ako je opcija uključena, mikrofon se aktivira na 15 sekundi. Iz Fejsbuka tvrde da to traje samo dok korisnik piše svoj status ali ne da bi se koristio za plasiranje reklama.

U realnosti, teško je poverovati da su u Fejsbuku uspeli da toliko unaprede opciju snimanja zvuka da se može prepoznavati glas. Uz to, malo je verovatno da bi jedna od najvećih kompanija na svetu i daleko najuspešnija i najbogatija društvena mreža rizikovala toliko ne samo u finansijskom smislu već i da završe iza rešetaka jer je ovo protivno svakom zakonu u svim državama sveta. Oni su to zvanično i izjavili i ranije, ali je sada autor jednog slušanog američkog podkasta pokrenuo zvaničnu debatu na ovu temu.

– Fejsbuk ne koristi mikrofone telefona da bi prikupljao informacije za potencijalne oglašivače i menjao ono što vidite u news feedu. Oglase prikazujemo isključivo na osnovu interesovanja korisnika i ostalih informacija koje su javno dostupne na profilu – poručuju iz Fejsbuka.

Kako se zaštititi?

Da biste proverili šta u stvari Fejbuk i oglašivači znaju o vama, potrebno je da se ulogujete na svoj nalog. Na levoj strani naslovne stranice gde se nalazi vaše ime stoje opcije Edit Profile, Favorites i Pages. Kada otvorite Pages (stranice) dobijate nove opcije među kojima je “Like Pages”, i tu vidite sve stranice koje ste lajkovali. Ukoliko želite, uklonite neke koje vam više nisu zanimljive pa će se tako promeniti i struktura oglasa i reklama koja vam stiže.

Izvor: www.blic.rs