vesti

Farmaceutski gigant iz Srbije probija se ka vrhu sa novom generacijom cloud ERP sistema: Galenika osvojila “SAP Quality Awards” 2021. godine u CEE

SAP je objavio rezultate dvanaestog takmičenja “SAP Quality Awards”- za region centralne i istočne Evrope i nagradio kompanije koje su se izvrsno pokazale u projektima SAP digitalizacije. Na osnovu odluke internacionalnog žirija, srpska kompanija,,Galenika” osvojila je nagradu „Grand Winner“ u kategoriji “Rapid Time to Value – Large Size Implementation”, za projekat inovativne poslovne transformacije kroz implementaciju najsavremenijeg sistema za upravljanje poslovanjem – SAP S/4HANA Private Cloud. Sistem je implementiran u rekordnom roku od samo sedam meseci, uz podršku kompanije,,Enetel Solutions”.


“SAP Quality Awards” predstavlja platformu za SAP korisnike, na kojoj mogu da podele svoja iskustva i ono što su naučili kroz uspešnu implementaciju SAP rešenja u svojim projektima. Svake godine, SAP dobija oko 250 prijava iz svih delova sveta.

Galenikin projekat je pokrenut s ciljem da se izgradi dugoročno, stateški jaka i fleksibilna ERP platforma, što kompaniji omogućava digitalnu transformaciju i razvoj, kao i uvođenje novih funkcionalnosti i povećanje kapaciteta u svim poslovnim jedinicama.

“Ovo je bila veoma kompleksna transformacija, sa mnogo izazova koji se odnose na menjanje principa rada, kao i sa veoma dinamičnim planom implementacije. Sa velikom predanošću, iskustvom, i podrškom od strane Galenikinog tima, uspeli smo da završimo projekat za manje od godinu dana. Zaista jedno odlično iskustvo!”, objasnio je Željko Petrović iz SAP tima za razvoj i implementaciju u ,,Enetel Solutions’’.

“Ovaj poslovni slučaj je dobar primer kako SAP i njihovi partneri mogu zajedno i efikasno da rade sa inovativnim korisnicima na njihovom putu digitalizacije. Veoma sam ponosan što smo zajedno sa kompanijom ,,Enetel Solutions’’, i zahvaljujući dobro isplaniranim procesima, proširenim i posvećenim timovima, i organizovanoj pripremi podataka, mogli da izgradimo u ekstremno kratkom vremenskom roku adaptivnu i isplativu cloud infrastrukturu koja će zasigurno odgovoriti svim Galenikinim potrebama u budućnosti.” – rekao je Predrag Ćirković, generalni direktor u,,SAP West Balkans.“

“Galenika je kompanija koja gleda u budućnost i naši inovativni procesi uz digitalizaciju predstavljaju jedno od važnih postignuća. Sa SAP implementacijom, naša kompanija sada koristi 50 najboljih, globalnih farmaceutskih poslovnih procesa, integrisanih u četiri industrijska scenarija koji povezuju prodaju, logistiku i nabavku, proizvodnju i održavanje sa finansijama i kontrolingom, i postavljaju nove, svetske standarde Galenikinog rada u budućunosti. Ovo je našu kompaniju podiglo na viši nivo i omogućilo bolju realizaciju naših potencijala kroz povećanje operativne efikasnosti i strateške agilnosti.” – objašnjava Miloš Nikolić, direktor IT-a u Galenici.

Vidljivi rezultati i porast efikasnosti poslovnih operacija

Sa implementacijom novog SAP Cloud ERP sistema, efikasnost poslovnih operacija u Galenici je izuzetno povećana: redovni mesečni izveštaji se prave u roku od dva dana naspram 11 dana, zatvaranje kraja meseca je skraćeno sa sedam na samo jedan dan, sve aktivnosti na kraju godine su skraćene sa 60 dana u proseku na 33 dana, proces „od zahteva do kupovine” je skraćen sa 11 dana na dva dana, vreme obrade naloga za prodaju je skraćeno sa dva dana skoro na realno vreme, planiranje proizvodnje se sada dešava kontinualno, ciklus upravljanja, planiranja i analize zaliha se sada odvija na dnevnom nivou, dok je vreme za popis zaliha u skladištu smanjeno za 50 %.

Dodatno, unapređenje i standardizacija podataka u sistemu kao i potpuna integracija svih poslovnih procesa su rezultirali da se Galenikin ceo ciklus proizvodnje može pratiti u SAP sistemu, od sirovina do gotovog proizvoda u odnosu na prethodnu primarnu upotrebu Excel-a i papirnih formi. Proces prodaje, od upita do isporuke takođe je prebačen na novu B2B platformu integrisanu sa SAP-om, sto pre svega omogućava Galenikinim kupcima da kompletno prate i upravljaju svojim narudžbinama.

Galenika sada koristi SAP S/4HANA kao osnov za dalju digitalizaciju i inovativne projekte. Ove godine, implementacija SAP Analytics Cloud rešenja će omogućiti integraciju različitih izvora i tipova podataka u jedan strateški i operativni upravljački centar, usvajajući vizuelnu analitiku i koristeći veštačku inteligenciju za analizu, izveštavanje i planiranje kompletnog poslovanja, ali i za otkrivanje novih, do sada nepoznatih relacija među podacima. Takođe, u toku je prelazak na Fiori UX, novi i unpređeni korisnički intefejs koji će omogućiti lakši i brži rad za korisnika uz povećanje efikasnosti i produktivnosti kroz dodatne Fiori aplikacije i mobilnost korisnika uz „work anytime, anywhere” pristup.

O SAP-u

Strategija SAP-a jeste da pomogne svakoj kompaniji da vodi svoje poslovanje kao inteligentno preduzeće. Kao vodeća kompanija na tržištu aplikacijskih softvera za preduzeća, SAP pomaže kompanijama svih veličina da svoje poslovanje vode na najbolji mogući način: 77% svetskog prihoda od transakcija ima dodira sa nekim SAP® sistemom. Mašinsko učenje SAP-a, internet stvari i napredne tehnologije analitike pomažu pri unapređivanju kompanija korisnika u inteligentna preduzeća. SAP daje ljudima i organizacijama detaljan uvid u poslovanje i neguje kolaboraciju koja im pomaže da budu ispred konkurencije. SAP pojednostavljuje tehnologiju za kompanije tako da mogu da koriste SAP softver na način na koji oni žele – bez smetnji. SAP-ov end-to-end paket aplikacija i usluga omogućava kompanijama i javnim korisnicima u više od 25 industrija na globalnom nivou da rade profitabilno, da se konstantno adaptiraju i da naprave promenu. Sa globalnom mrežom korisnika, partnera, zaposlenih i misaonih vođa, SAP pomaže svetu da bolje funkcioniše i poboljša živote ljudi. Za više informacija, posetite: www.sap.com.