vesti

Fond B92 u akciji obezbeđivanja donatorskih sredstava za nabavku respiratora

Fond B92 i Srpski filantropski forum se od početka krize i borbe sa korona virusom intenzivno bave i obezbeđivanjem donatorskih sredstava i nabavkom neophodne zaštitne opreme i medicinskih aparata esencijalnih za pravilan tretman obolelih.

Kako su ovi aparati sada veoma traženi u celom svetu, izuzetno je teško pronaći proizvođača koji trenutno ima ili će u skorijoj budućnosti imati na lageru potrebne aparate.

Juče smo od dugogodišnjeg saradnika, nemačke kompanije Dreger sa kojom Fond B92 ima fantastičnu saradnju već skoro 10 godina, od početka Bitke za bebe, dobili informaciju da možemo da naručimo veoma kvalitetne respiratore koji bi stizali sukcesivno u nekoliko narednih meseci.

Radi se o respiratoru Evita V500, najboljem koji ima ovaj proizvođač, sa cenom od 23.000 evra po komadu bez PDVa – izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i dodao da je dinamika isporuke ovih sada dragocenih aparata koju Dreger može da obezbedi sledeća:

  • u prvoj i poslednjoj nedelji maja po 1 komad, u junu 3 komada, u julu 10 komada, u avgustu 30 a u septembru 40 komada.

Za ovih ukupno 85 komada respiratora potrebno je, u što kraćem roku, prikupiti 1.995.000 evra (opet, bez PDVa) kako bi se osiguralo da respiratore dobije zdravstveni sistem Srbije. Ako se propusti ova  prilika, onda ništa iz ovog izvora neće biti moguće nabaviti do kraja ove godine,

jer je iz zemalja Evropske unije već naručeno 26.000 komada, Nemačka je naručila 10.000, a SAD čak 100.000 komada respiratora.

Svi koji žele da doniraju mogu se javiti na adrese:

fond@fondb92.org

i

office@filantropskiforum.com 

kao i na broj telefona +381 60 40 50 492