vesti

Gasi se Google+ za obične korisnike

Kompanija Google je priznala da Google+ nikad nije uspeo da privuče pažnju korisnika, jer prema nekim podacima 90% korisnika zadržava se na ovom portalu manje od pet sekundi.

Zbog tih saznanja, a naročito nakon masovnog „curenja” podataka koje je objavio Wall Street Journal, Google je rešio da ugasi svoju društvenu mrežu za obične korisnike. Procenili su da je pametnije da prekinu sa razvojem nego da angažuju značajne resurse kako bi je učinili bezbednijom u tom segmentu.

Poslednji bag otkriven je u jednom od Google+ People API-ja koji je dozvoljavao aplikacijama da pristupe podacima sa Google+ profila koji nisu bili označeni kao javni. To uključuje imena, email adrese, zanimanje, pol i godine korisnika. Prema rečima kompanije bilo je izloženo oko 500.000 korisničkih naloga. Greška je ispravljena u martu 2018. godine, ali Google nije uopšte obavestio korisnike da je ona postojala. Na blogu kompanije navedeno je da je Google+ zamišljen da osigura privatnost, pa su API log podaci čuvani samo dve nedelje. Razlog zašto nisu obavestili korisnike je što zbog toga što nisu mogli da znaju čiji se sve podaci bili izloženi napadima.

Gašenje pristupa običnim korisnicima ne znači da će Google+ biti potpuno ugašen. I dalje će biti dostupan kao proizvod za korporativne korisnike, što je i do sada bila daleko najpopularnija primena ove društvene mreže. Dakle, kompanija je odlučila da Google+-u najbolje leži uloga interne društvene mreže za kompanije. U skladu s tim, Google će u bliskoj budućnosti predstaviti nove proizvode u okviru Google+ mreže namenjene Enterprise segmentu.

Izvor: www.pcpress.rs