vesti

Jubilarno okupljanje kreativnih dokoličara u Rovinju od 21. do 24. rujna

Na panelima će se raspravljati kako Google i Facebook utječu na tržište oglašavanja i kako se komunikacijski rešava kriza u Agrokoru

Zagreb, 5. srpnja 2017. – Grad Rovinj i njegova Stara tvornica duhana ove će godine jubilarni deseti put okupiti hiljade  znatiželjnika otvorenih za nova znanja i iskustva iz komunikacijske industrije. Od 21. do 24. septembra u dvoranama Weekend Media Festivala i oko njih vodiće se žustre rasprave i prezentirati novi trendovi, ali pre svega stvarati opuštena atmosfera kreativnog dokoličarenja po kojoj rovinjski festival već celo desetljeće odskače iznad svih sličnih okupljanja.

U vrijeme kada smo počinjali, deseti rođendan nismo ni sanjali, a kamoli zamišljali kako ćemo ga obilježiti. Ovaj jubilej doživljavamo kao početak jedne nove ere, kao novu epizodu uzbudljive serije koja će trajati još puno sezona. Ne osjećamo se deset godina stariji, nego deset godina kreativniji, a nadam se da taj osjećaj dijele i svi koji će se s nama i ove godine družiti u Rovinju”, poručuje Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Pokrovitelj Weekend Media Festivala svih ovih deset godina je Adris grupa, čiji direktor korporativnih komunikacija Predrag Grubić smatra da je tajna uspeha u koncepciji kreativnog dokoličarenja, ali i u odabiru mesta i vremena održavanja festivala.

 „Kada jedan društveni događaj ili proces izdrži desetak i više godina, on postaje svojevrsna kulturna činjenica, a kulturne činjenice u uređenim društvima obvezuju na učenje. Ne treba dvojiti da će i Weekend Media Festival, nakon deset godina svoga trajanja, potaknuti znatiželjnike na istraživanje ovog društvenog i medijskog fenomena, ali i na hrabrije iskorake u medijskoj i široj komunikacijskoj industriji“, ističe Predrag Grubić.

Predstavljajući predavače I paneliste na desetom Weekendu direktor programa, Nikola Vrdoljak istakao je: “Odabirom predavača i tema želimo i ove godine poslati poruku da u svijetu postoje primjeri u koje se možemo i trebamo ugledati. Uvijek smo se trudili, a vjerujem dobrim dijelom i uspijevali, informirati o novim trendovima, promicati suradnju među kreativcima, ali i u cijelom društvu. I ove godine otvaramo neke nove teme s vrlo relevantnim sugovornicima, koje su od velike važnost kako za komunikacijsku industriju, tako i za sve ostale sudionike na tržištu”.

Jedan od panela posvećen je fenomenu kreativnog dokoličarenja i primeni tog koncepta na Weekend Media Festivalu, dok će se drugi baviti sve izraženijim trendom povlačenja američke produkcije iz televizijskog programa na “on demand” televiziju. Rastući uticaj Googlea i Facebooka na globalnom tržištu oglašavanja takođe će biti tema panel rasprave, kao i budućnost transporta i uticaj novih digitalnih platformi poput Ubera. Zanimljiva će svakako biti i rasprava o stanju slobode medija u regiji, uticaju politike i biznisa na medije, na koju će se dobro nadovezati i panel o komunikacijskom aspektu krize Agrokora.

Deo programa jubilarnog Weekenda biće posvećen nordijskim zemljama koje se po mnogo  čemu smatraju uzorom razvoja, novih tehnologija, ali i regionalne saradnje. Temelj te saradnje postavljen je još 1952. kada je osnovano Nordijsko veće, koje će u Rovinju predstaviti njegova voditeljica komunikacija Mary Gestrin. Najveće muzičko događanje na severu Evrope, Roskilde Festival, predstaviće Dennis Kirkebæk i Martin Hjorth Frederiksen uz bogate video i foto materijale, statistiku i zanimljive podatke.

Petra Theman, direktorka javne diplomacije u finskom Ministarstvu spoljnih poslova, prezentovaće vrlo uspešan komunikacijski projekt prvog skupa službenih emojija jedne države. Onny Eikhaug iz Norveškog centra za dizajn i arhitekturu, zajedno s Jamiejem Brookerom, osnivačem norveškog startupa Kahoot!, prikazaće kako je Kahoot  iskoristio inkluzivan dizajn radi poboljšanja obrazovanja, a posetioci  njihovog predavanja moći će i zaigrati poneku Kahoot! igricu.

Kada postavite selfie na Facebook u Berlinu ili napišete post u Zagrebu, oni će vrlo verojatno završiti u gradu Luleå na sjeveru Švedske, gde se nalazi prvi centar podataka Facebooka izvan SAD-a. Anders Granberg, direktor lokalne regionalne agencije Node Pole objasniće razloge zašto je Facebook izabrao baš sever Švedske i zašto se ta regija sada zove Node Pole. Thomas Raeymaekers, sportski direktor i ambasador juniorske momčadi Team Novo Nordisk otkrit će kako se može biti vrhunski sportista i s dijabetesom. Thomasu je sa 17 godina dijagnostikova dijabetes tip 1, ali to ga nije sprečilo da ostvari svoj san i završi profesionalnu trku Tour of Turkey.

U okviru 10. Weekend Media Festivala ponovno će se održati regionalna revija BalCannes i dodela nagrada SoMo Borac. Na ovogodišnjem BalCannesu koji se održava šesti put najboljih 25 projekata regije bira najveći žiri do sada. Sastojaće se od 25 predstavnika klijenata, agencija i novinara koji prate struku te će biti zanimljivo videti kako razmišlja i zajednički radi žiri sastavljen od stručnjaka s različitih područja. Prijava radova za BalCannes otvorena je za sve zainteresovane agencije sve do 1. rujna. Digitalna nagrada SoMo Borac ima dve nove kategorije: SoMo Web u kojoj se nagrađuje najbolja web stranica i SoMo App u kojoj se nagrađuje najbolja mobilna aplikacija. Proširen je i regionalni žiri, a novost je da se prijava naplaćuje, više možete doznati na www.somoborac.com.

Muzički program uvek je bio jedan od najjačih aduta Weekend Media Festivala, a ove godine oko 4500 učesnika festivala može očekivati iznenađenja prilagođena velikom jubileju. Prijave za 10. Weekend Media Festival u punom su jeku, a broj mesta je ograničen. Više na http://2017.weekendmediafestival.com.