vesti

Kako da izaberete najbolju marketing strategiju

Već sam način na koji je tema za ovaj tekst sročena vidim kao vrlo indikativan i ne mogu da odolim, da ne krenem upravo od pojma, koji me najjače pokreće na razmišljanja – a to je IZBOR, što je po meni zapravo jedna od ključnih reči koje definišu svaku, pa i marketing strategiju.

Najkraće rečeno, ukoliko strategija ne predstavlja jasan izbor između više mogućnosti, onda i nije strategija. U strahu da ćemo izgubiti ili propustiti da iskoristimo potencijale nekih segmenata tržišta, pre ili kasnije, u razmatranjima strateških pravaca, svi se nađemo pred ovakvim izazovima i tada je jako važno da zaista izaberemo određeni pravac.

Sledeći važan kriterijum u proceni marketing strategije je koliko ona jasno reflektuje poslovne ciljeve kompanije, koliko je usaglašena sa biznis strategijom, jer ona predstavlja put za postizanje ovih ciljeva, definisanih na najrazličitije načine (rast prometa, rast tržišnog učešća, rast profitabilnosti, itd.) te ukoliko ova usaglašenost nije postignuta i verovatnoća da marketinške aktivnosti doprinesu ostvarivanju poslovnih ciljeva postaje jako mala.

Efikasne marketing strategije postavljaju krajnjeg korisnika usluge ili proizvoda u centar, što znači da ih oštro definišu na osnovu detaljnih analiza, ukorenjene su u njihovim dubokim motivacijama i pružaju rešenja za njihove konkretne probleme i potrebe koja donose dodatnu vrednost u živote ovih ljudi. Za kompanije, odnosno brendove, najpovoljnije je da ove dodatne vrednosti koje donose svojim korisnicima budu zasnovane na dubljem emocionalnom povezivanju, jer na taj način grade trajniju i čvršću vezu sa njima. Ovo je uvek lakše reći tj. postaviti u strategiji nego ostvariti u praksi, a značajan faktor koji utiče na ishod je konzistentnost i kontinuitet u komunikaciji i aktivnostima ka potrošaču na svim tačkama kontakta, pa iz ovih razloga opredeljenje da se postupa konzistentno i u kontinuitetu postaje važna odrednica jakih strategija.

U digitalnom vremenu u kojem živimo, sa ovako intenzivnim razvojem tehnologije, elementarni deo dobre marketing strategije neminovno je i opredeljenje da se u kontinuitetu ulaže u izgradnju upravo ovog aspekta marketinga –  u nove tehnologije, adukacije i razvoj zaposlenih u cilju razumevanja i efikasnog korišćenja istih. Ovo polako postaje nezaobilazna stavka za sve industrije, koliko god na prvi pogled izgledale tradicionalno.

I baš iz razloga što je danas zahvaljujući tehnologiji i digitalizaciji gotovo celokupna moć u rukama potrošača tj. korisnika naših proizvoda i usluga, kao pojedinaca, smatram da najbolje marketing strategije upravo pojedince stavljaju u fokus svojih aktivnosti, bilo da su to zadovoljni i lojalni korisnici, bilo zaposleni u kompanijama koji veruju u proizvode koje njihove kompanije plasiraju na tržišta i dele iste vrednosti kompanija i brendova za koje rade. Ovakva strateška opredeljenja će davati sve bolje rezultate kompanijama koje ih budu koristile.

Za kraj, ono što praksa pokazuje je da su dobro postavljene marketing strategije u osnovi jednostavne za razumevanje i praktične za sprovođenje. Ovo ne znači da ćemo sa jasnim i praktičnim strategijama uvek lako dolaziti do rešenja u svim domenima marketinških aktivnosti, ali će nam sasvim sigurno evaluacija ponuđenih rešenja biti značajno olakšana, a samim tim i doslednost u sprovođenju izabranih strategija lakše ostvariva.

Katarina Šibalić, Marketing Director

STRAUSS ADRIATIC

Izvor:ekonomski.net