vesti

Konferencija o kreativnoj industriji: Najbrži rastući sektor koji će zadržati mlade u Srbiji

Kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, a veliki broj čine žene. 

Srbija je zemlja kreativnih ljudi i to što smo kreativni je naša šansa. Tu kreativnost treba podsticati i podstrekivati. Na konferenciji u Minhenu “Digital, Life, Design” na kojoj sam bila našle su se neke sjajne domaće kompanije – Seven bridges, Nordeus, Biosens institut, kao i Muzej savremene umetnosti, Guča, Egzit, Jazz fetival… Potrebno je da zagrebemo ispod površine i vidimo pravu kreativnost i autentičnost Srbije i da je takvu prikažemo i u svetu – rekla je danas premijerka Ana Brnabić otvarajući Konferenciju o kreativnim industrijama “Kreativna Srbija: budućnost je kreativna” u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

– Kreativna industrija je najbrže rastući sektor u zemlji u kojoj najveći broj zaposlenih ima od 25 do 44 godine. Država je konačno prepoznala taj sektor. On ima ključnu ulogu u formiranji novih generacija, kao i razvoju turizma i rebrendiranju Srbije, ulogu u promociji naše zemlje kao kreatvine i inovativne destinacije – naglasila je Brnabić.

Premijerka je rekla da su kreativne industrije ne samo iz kulture i umetnosti, već da se cela industrija zasniva na kreativnosti, inovativnosti i autorskim pravima.

 – Prednost ove industrije je da zadržava mlade ljude u Srbiji, želimo i i one koji su već otišli da pozovemo da se vrate i započnu poslovanje. Želimo i da stranci dođu ovde i započnu poslovanje. Zadatak i obaveza Vlade je da im obezbedi uslove. Ja se na to obavezujem i dajem reč da će ova vlada to da uradi – istakla je premijerka.

Brnabić je napomenula da je digitalizacija njen priortet, a da je njen drugi prioritet – obrazovanje.

– Moramo da podstičemo i razvijamo kreativnost, kritičko i analitičko razmišljanje na svim nivoima. Umetnost i kultura su podjednako važne kao ekonomija. Ono što bi takođe morali jeste da se ozbiljno posvetimo i razvoju nauke. Vlada je raspisala konkurs za 1.000 najboljih studenata doktorskih studija. Hoćemo naše istraživače u svetu da uvežemo sa naučnicima u Srbiji. Spoj s jedne strane kreativnosti i ekonomije i sa druge nauke je recept i jedina šansa da uspemo – ukazala je ona i napomenula da je neophodna modernizacija obrazovnog sistema, od predškolskog pa sve do visokog obrazovanja.

Premijerka je učenicima konferencije poručila da ih Vlada sluša i da će dati sve od sebe da ih podrži. Brnabić je najavila i da će osnovati svoj Savet za kreativne industrije.

Rogač: Uticaj države se meri s moći da inspiriše

Profesor dr Ljiljana Rogač kaže da se sve više uticaj jedne zemlje meri sa njenom moći da inspiriše.

– To je glamur njenih festivala, ali i arhitektonska dostignuća i kulturno nasleđe. To nas vodi do pitanja šta čini jednu zemlju privlačnom i za koje vrednosti se mi zalažemo. Meka moć kulturne diplomatije je razmena ideja, informacija, umetnosti među narodima. Kreativna industrija je postala mnogo više od diplomatije i ne tiče se samo vlade. Tiče se i pojedinaca i prenošenja informacija. Sve veća mogućnost IT tehnologija pruža pojedincima nove mogućnosti organizovanja i saradnje. To je novi koncept – many to many format – od mnogih ka mnogima. I društveni mediji su deo javne i digitalne diplomatije koja se često zove tviter diplomatikom – pol lideri, poznate ličnosti ali i građani učestvuju u kreiranju globalne percepcije – istakla je prof. dr Rogač.

 

Izvor: Tanjug, Blic
Foto: Jelena Tušup / RAS Srbija