vesti

Oprez: uz rad kod kuće raste i pretnja od hakera

Hakeri pokušavaju da iskoriste trenutnu situaciju s pandemijom korona virusa i da se infiltriraju se u korporacije.

Uz sve veći broj ljudi koji su svoje računare, a uz njih i podatke kompanija, prebacili u svoje domove, kako bi radili ili studirali kod kuće, povećava se pretnja od hakera, koji pokušavaju da iskoriste trenutnu situaciju i infiltriraju se u korporacije, upozoravaju stručnjaci za cyber sigurnost.

Zvaničnici u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama izdali su upozorenja na opasnost od rada na daljinu, dok su tehnološke kompanije registrirovale rast broja zahteva za pružanje pomoći u obezbeđivanju rada osobama koje rade izvan svojih ofisa.

Poruke i zaraženi softver

Kriminalci predstavljaju poruke koje služe za krađu lozinki i zaražene softvere kao upozorenja ili aplikacije u vezi s korona virusom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pojedini istaživači otkrili su da se hakeri predstavljaju kao zvaničnici američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u pokušaju da upadnu u e-mailove ili prevare korisnike bitcoina.

Drugi su primetili da hakeri koriste aplikacije koje imaju virus kako bi upali u Android telefone.

Stručnjaci ističu da su posebno u zoni rizika mali i srednji biznis. Krupnijim preduzećima koji su na višem nivou, biće mnogo lakše jer oni već imaju kvalifikovane stručnjake i sama izgradnja interne mreže već funkcioniše i potrebno je samo ojačati je. 

Rusija: broj krađa će se učetvorostručiti

Član ruskog saveta stručnjaka Evgenij Lifšic naglašava da „prevaranti kreću od ličnih podataka i završavaju sa podacima o ličnim računima, ugovorima i unutrašnjim informacijama javnih preduzeća, što može uticati na cene akcija.“

„Pre svega, na primer, računovođe, koje su prešle na rad od kuće, nose sa sobom sistem ‘banke klijenta’ koji postaje dosta nezaštićen. Stoga je sistemskim administratorima veoma teško da zaštite čitavu mrežu preduzeća koja je u ‘raštrkanom’ stanju. Na pitanje o pripremljenosti IT službi preduzeća, o mogućnostima upotrebe VPN kanala i povezivanje na VPN servere — nemoguće je konkretno i jasno odgovoriti“, rekao je Mariničev.

On je dodao da prevarante, pre svega, interesuje upravljanje bankovnim računom i pristup banci klijenta, i prema tome, sve se vrti oko ekonomskog stanja. Apriori je, naravno, jednostavna likvidnost — lak novac, i sposobnost upravljanja sa ciljem da se lako profitira.

Izvor: agencije