vesti

Otvaranje Izložbe “Rat i humor 1914-1918”

Институт за историју оглашавања и Музеј Војводине позивају Вас на Oтварање изложбе „Рат и хумор 1914–1918” у четвртак, 30. јануара 2020. године у 12 часова.

Сазнаћете како је у штампаним медијима у Првом светском рату коришћен хумор као делотворно пропагандно средство намењено мобилисању јавности. На изложби је, поред осталог, приказана и ретко виђена грађа Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”: луксузно издање две књиге са илустрацијама Луја Ремеркерса, штампане 1917. године под бројем 200 за Михајла Идворског Пупина, који својим потписом потврђује да их 1932. поклања Београдском универзитету. Предговор је написао Теодор Рузвелт.

Уз примерке оригиналних америчких, британских и француских сатиричних часописа из периода Великог рата из архива Института за историју оглашавања, дат је преглед како су рат видели сатирични часописи у Аустрији, Великој Британији, Италији, Канади, Русији, САД, Француској и у Србији, како је рат виђен на разгледницама, а како у „војничким новинама“.

Посетиоци ће моћи да се упишу у „Књигу утисака” руком, тастатуром или „селфи-снимком” на изабрану антиратну разгледницу добитника награда на јубиларном ХХ бијеналном Међународном салону антиратне карикатуре „Крагујевац”. Једним „кликом” ће моћи да је пошаљу директно са компјутера у жељено поштанске сандуче, одштампану на картону са пригодном („приватном”) марком коју је поводом изложбе издала Пошта Србије.

Изложбу реализују Институт за историју оглашавања и Музеј Војводине, уз подршку амбасаде САД.

Биће нам драго да се видимо у четвртак 30. јануара, тачно у подне у Музеју Војводине, Дунавска 35.