vesti

OTVOREN SAJAM AUTOMOBILA

Pod sloganom “Godine prolaze, strast ne prestaje” danas se otvara 53. Sajam automobila na kom će posetioce dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila.

Pored toga, u okviru manifestacije “Motopassion”, predstaviće se 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila, kao i šest brendova bicikala.

Svi oni smestiće se u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Međunarodni salon automobila suštinski je začet na Prvom beogradskom sajmu, daleke 1937. godine, na kome je segment automobilske industrije imao zapaženo mesto.

Već marta 1938. organizovan je – kao samostalna manifestacija – Prvi međunarodni salon automobila, na 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a 107 izlagača prikazalo je 375 modela putničkih i teretnih automobila, autobusa, motocikala, bicikala, traktora, pa čak i jedan motorni bager.

Sledeće, 1939. godine Salon je bio proširen Izložbom puteva i turizma.

 

U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80. godišnjicu svog prvog izdanja i 60. godišnjicu svog novog početka (1957.), Salon automobila je član OICA – Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila – a već desetak godina ima bijenalni ritam (održava se naizmenično sa sajmom BG Car Show) i to, po pravilu, neposredno posle Ženevskog salona automobila.

Ta činjenica daje mu posebnu draž iščekivanja ali i odgovornosti u vezi sa predstavljenjem ekskluziviteta i noviteta. Uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, najveću pažnju posetilaca ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem premijum segmentu.

Svi vodeći svetski proizvođači automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće zastupljeni u halama 1, 2A, 3, 4 i 5 Beogradskog sajma.