vesti

SLAVIMIR STOJANOVIĆ – DOBITNIK UEPS-OVE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO

Na sinoćnoj svečanosti u hotelu Radisson Blu u prisustvu velikog broja profesionalaca iz oblasti tržišnog komunciranja, uručeno je tradicionalno priznanje Udruženja za tržišne komunikacije  – Nagrada za životno delo koje se dodeljuje za ukupan stvaralački opus i doprinos unapređenju struke.

 

Na predlog UEPS-ovog Kluba laureata sačinjenog od svih dobitnika ove prestižne nagrade, dobitnik priznanja za životno delo je Slavimir Stojanović, poznati dizajner, od onih koji “sa malo poteza kažu mnogo”  i  čija su dela “vrhunske poruke bez reči”, kako je navedeno u obrazloženju.

Pored nagrade za životno delo, na svečanosti su uručena priznanja Young Lions Srbija u kategoriji Print koja su pripala kreativnom tandemu Katarina Zaharijev i Milica Radović iz agencije Leo Burnett.

Biografija novog UEPS-ovog laureata

Slavimir Stojanović, grafički dizajner rođen 1969. u Beogradu.

Posle završene srednje dizajnerske škole u Beogradu studirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Vizuelne Komunikacije kao i na HDK (Visokoj školi za dizajn) u Geteborgu, u Švedskoj, u klasi profesora HC Eriksona.

Profesionalnim radom počeo je da se bavi već sa 16 godina. Radio je u agencijama Saatchi & Saatchi, Kompas Design, Arih Advertising, Communis DDB kao i u sopstvenom studiju Futro Design.

Radio je na komercijalnim projektima za mnoge domaće i inostrane klijente, uključujući: Sony, Michelin, Mercedes-Benz, Coca-Cola, Allied Domecque, Abanka, Zavarovalnica Triglav, Ljubljanski Kinematografi, Studio Moderna, Delo Revije, Lisca, Gorenje, Europlakat, DrogaKolinska, MPC Holding, Entrix, Kozmo, Voda Vrnjci, Polimark, Idea, Atlantik Grupa, Knjaz Miloš, Plazma, Aqua Viva, Kabinet…

Takođe, napravio je veliki broj projekata za kulturne institucije, kao što su: Jugoslovensko dramsko pozorište, New Moment magazin, Muzej primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti, Moderna galerija Ljubljana, Kulturni centar Beograda, Zvezdrara teatar i mnogi drugi.

Radovi Slavimira Stojanovića osvojili su više od 300 svetskih nagrada i priznanja, uključujući: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, London Advertising Festival Award, New York Advertising Festival Award, Portorose Golden Drum, Montreux Gold, Art Directors Club Annual Award, Type Directors Club Annual Award, Communication Arts Award, European Design Excellence Award, Global Award, Zgraf i mnoge druge.

Dobitnik je nagrade Brumen Grand Prix za najbolji grafički dizajn u Sloveniji.

Dobitnik je velike nagrade Grifon za najbolji dizajn u Srbiji i Crnoj Gori.

Njegovi radovi su u kolekcijama Centra Pompidu u Parizu, Muzeju umetnosti i reklame u Hamburgu, Muzeju Plakata u Varšavi, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

O njegovom kreativnom opusu pisali su brojni svetski i domaći časopisi, uključujući: Graphis, Communication Arts, Print, Creative Review, Novum, Computer Arts, Web Design, CMYK, M-Real, MM, Inside, Kvadart, Before After, Vizkultura, Supervizuelna…

Uvršten je u knjigu Contemporary Graphic Design u izdanju Tachena.

Uvršten je u knjigu New Masters Of Poster Design u izdanju Rockport Publishers iz USA.

Njegov studio Futro Design uvršten je u izbor 100 najboljih dizajn studija u svetu.

Učestvovao je na preko 20 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Kao autor izlaže pod pseudomimom Slavimir Futro.

Kreator je Futro lifestyle brenda, kao i serije slikovnica za decu Avanture Singi Lumbe.

Redovno drži predavanja i radionice na međunarodnim festivalima i konferencijama.

Radio je kao gostujući profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Singidunum, kao i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.