vesti

Ujedinjene nacije: Poziv za inovacije u vreme krize

Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, raspisuje Javni poziv za inovativna rešenja ili replikaciju postojećih rešenja koja se primenjuju u drugim delovima sveta, kako bi zaštitili pružaoce usluga i negovatelje od korona virusa, otklonili posledice infekcije i smanjili rizik od prenosa virusa.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji zato poziva pravna lica da predlože nove načine proizvodnje ili nabavke inovativnih proizvoda, tehnoloških rešenja i novih lanaca vrednosti za proizvodnju ili nabavku:

1. Lične zaštitne opreme – LZO (maske, rukavice, viziri i sl.) za podršku pružaocima usluga i najugroženijim zajednicama i negovateljima;

2. Medicinske opreme kao što su respiratori/ ventilatori; 

3. Kompleta za testiranje na korona virus;

4. Opreme i unapređenje procesa za upravljanje opasnim infektivnim medicinskim otpadom.

Cilj ovog izazova je ne samo da podstakne proizvodnju u privatnom sektoru, već i da stimuliše inovaciju i preduzetništvo u vreme krize. Finalistima, odnosno odabranim projektima za koje se smatra da su spremni za primenu biće pružena mogućnost sufinansiranja troškova implementacije. Pored toga UNDP, u saradnji sa SZO, omogućiće dijalog sa nadležnim nacionalnim službama oko dobijanja potrebnih dozvola i promovisaće izabrana rešenja kao primere dobre prakse.

Predstojeći rokovi su:

Prvi rok: 10. april 2020. 

Drugi rok: 24. april 2020.

Molimo vas pročitajte ceo poziv za Izazov ovde, kao i smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o specifikaciji paketa protiv COVID-19 ovde. Ukoliko želite da iskoristite UNDP format za Izjavu o sufinansiranju, možete ga skinuti ovde

Prijava se podnosi onlajn i dostupna je ovde.