Intervjui

Organizatori Weekenda o desetom jubilarnom festivalu

„Rekordni broj od 5.000 posetilaca dokaz je da smo napravili dobar posao“

Završio se jubilarni Weekend Media Festival i iza sebe ostavio više od 160 govornika na preko 60 zanimljivih panela, kao i rekordnih 5000 posetilaca. U tri dana ovog najvećeg događanja medijske i komunikacijske industrije u jugoistočnoj Europi, stara fabrika duvana u Rovinju postala je centralno mesto za umrežavanje, deljenje znanja i opuštanje uz najbolje muzičke ritmove i party program. Šta kažu o velikom jubileju nakon što su se utisci slegli direktor Weekend Media Festivala Toma Ricov i direktor programa Weekenda Nikola Vrdoljak

Deset godina Weekend Media Festivala je iza Vas. Kako biste saželi tri dana Weekenda?

TOMO RICOV: Iza nas su tri dana odličnog programa uz izvrsno vreme u sunčanom Rovinju. Sretni smo što smo proslavili 10 godina Weekenda s tolikim brojem prijatelja, kolega i gostiju, što potvrđuju i brojke jer smo ove godine imali rekordnih 5000 posetilaca.

Kakvi su utisci drugih? Jeste li primili čestitke, pohvale, kritike?

NIKOLA VRDOLJAK: Weekend je bio sjajan i to vidimo po odličnom feedbacku od različitih učesnika. Ipak, bilo je i grešaka kojih smo svesni i za to smo sami sebi najveći kritičari. Dobili smo dobre i konstruktivne predloge koje ćemo svakako uvažiti kako bi napravili još bolji festival sledeće godine. Nama je ključno da svojim gostima donosimo dodatu vrednost i dok god oni misle da je tako Weekend će biti tu.

Što biste posebno istakli iz programa desetog Weekenda?

NIKOLA VRDOLJAK: Jubilej smo obeležili partnerstvom s nordijskim zemljama, imali smo panele o STEM revoluciji, o budućnosti marketinga i naše industrije govorio je Sasha Savić, Boris Jokić pričao je o važnosti savremene muzike u obrazovanju, a treba istaći i panel „Sve što ste oduvek želeli znati o komšijama, a niste se usudili da ih pitate” koji je bio jedan od najzabavnijih na ovogodišnjem Weekendu. Takođe, imali smo nekoliko rasprava koje su pratile transformaciju medija koja je ključni motiv koji pratimo već godinama. Weekend Media Festival je zapravo iskustvo koje našim gostima mora doneti neku vrednost, a uz bogati program deo tog iskustva su i štandovi i party program.

Kakav je bio party program jubilarnog Weekenda?

TOMO RICOV: Veliku desetu godišnjicu proslavili smo slavljenički – uz mnoštvo popratnog sadržaja i odličan muzički program. Za atmosferu su bili zaduženi Sajsi MC, Nipplepeople te Nik Orosi & Pill Jackson, a Weekend su svojim zaraznim ritmovima zatvorili Neno Belan & Fiumensi svirajući Đavole. Siguran sam da ovaj jubilarni Weekend nikoga nije ostavio ravnodušnim, a već se veselimo planiranju prve godine druge dekade našeg festivala.

Čime ste posebno ponosni?

TOMO RICOV: Ponosni smo što smo uspeli postati ne samo festival medija i komunikacija, nego biznisa, tehnologija i kreativnosti. Ovdje se pokazuje ono u što mi verujemo, a to je da će znanja iz današnjih industrija medija i marketinga postati ključna za biznis budućnosti. Na Weekendu su mediji i marketing,  platforma za razvoj ostalih poslovnih grana.

Ove ste godine deo Weekenda posvetili i umetnosti. Možete li reći nešto više o tome?

NIKOLA VRDOLJAK: Tako je. Ove smo godine po uzoru na velike svetske festivale krenuli s Art zonom na kojoj su posetitelji mogli pogledati radove poznatog grafičara Lunara i kupiti grafike s međunarodnog festivala ilustracija 36 Mountains. U Art zoni svoju instalaciju predstavila je i štamparija Printera koja je napravila i ovogodišnje programske knjižice Weekenda koje svetle u mraku.

Koji su novi digitalni trendovi predstavljeni u Rovinju ove godine?

NIKOLA VRDOLJAK: Sada je već jasno da je mobile prvi ekran svima tako da smo se fokusirali na to kako postati mobile first brend. Bavili smo se i vizuelnim storytellingom, a govorilo se i o Instagramu kao digitalnom formatima i kako on utiče na stvaranje sadržaja.

Kakvi su Vam planovi za dalje, odnosno 11. Weekend Media Festival?

TOMO RICOV: Weekend još više mora postati iskustveni festival i imaćemo dosta sitnih promena, počevši od dvorana pa do sastava naplate. Sve to ima zajednički cilj da korisničko iskustvo sledeće godine bude što bolje. Uostalom, dogodine nameravamo ostvariti saradnju s nekim zemljama koje nam pružaju uvid na neka druga tržišta.