Intervjui

Razgovor s povodom: Dejan Šijuk – Creative Director at Aquarius

Jasan i čist identitet – putokaz kroz šumu brendova

Slogan koji koristite na vašem korporativnom sajtu je „Proizvodi nastaju u fabrikama, a brendovi u glavi’’. Koliko je teško stvoriti uspešan brend?

Sam ovaj citat Waltera Landora puno toga objašnjava. Da bi stvorili brend nije dovoljno imati dobar logo i dobro pakovanje. Uspješan brend ne može da se stvori preko noći. To je dug proces koji traje mjesecima, godinama. Danas je možda lakše doprijeti do velikog broja potencijalnih potrošača, ali upravo zbog toga stvaranje uspješnog brenda je i malo složenije i iziskuje puno vremena i truda, a konkurencija je svaki dan sve veća i veća.

S obzirom da bi mnoge kompanije bez marketinga bile ‘’mrtve’’, kako u današnjem dobu izgraditi brend i napraviti mu vrednost?

Iako su nam danas, za izgradnju brenda, dostupni mnogi alati i platforme, sam proces nije ništa jednostavniji. Preplavljeni smo brendovima sa svih strana. Gdje god pogledamo brendovi nam doslovno iskaču pred nosom. I u toj šumi brendova i reklamnih poruka nije lako biti vidljiv. I zato su nabitnije stvari u tom procesu jasan i čist identitet, fokus na ciljnu grupu i povezivanje sa potrošačima, te dosljednost u dizajnu, jeziku i tonu prenošenja poruke.

Vaš tim je sastavljen od iskusnih i inovativnih profesionalaca iz domena tržišnih komunikacija, oglašavanja, promocija itd. Kolika je u svemu tome bitna individualnost u okviru tima?

Individualnost je bitna, ali je u timu ona na drugom mjestu. Svaki član tima treba da bude privržen grupi, posvećen zadatku i da bude timski igrač. A biti timski igrač nije uvijek lako. Iako se individualno mišljenje cijeni i često daje svjež pogled na problem, svi u timu moraju biti spremni na kompromise, imati razvijen kolegijalan odnos i želju za uspjehom.

Nagrade, poput predstojećih, pružaju osećaj satisfakcije timovima i pojedincima. Koliko su one bitne i presudne za dalji rad agencija? Koliko je udruženje poput UEPS-a sa tradicijom dugom skoro šest decenija važno na advertajzing sceni?

Nagradne su bitna stvar, jer su priznanje za dobar rad koji je prepoznat od strane stručnjaka i publike i svakako su veliki podsticaj za budući rad. Ali isto tako one nisu presudne za dalji rad agencija. Agencije će da nastave sa svojim poslom sa ili bez nagrada.
A sama činjenica da je UEPS prisutan već 60 godina govori o njegovoj važnosti na advertajzing sceni. Dok se mi bavimo advertajzingom, neko mora da se bavi i afirmacijom i unaprijeđenjem naše struke, a kad imate nekog ko se time vrlo uspješno bavi već 6 decenija, onda je to neprocjenjivo.