vesti

DNEVNIK JEDNOG METUZALEMA #94: DOŠAO SAM DA BUDEM DIO PODRŠKE UEPS-U!

Uvijek bih, nakon dodjele UEPS-ovih nagrada, bio iznenađen količinom informacija koju smo dobijali. To samo dokazuje koliko je agencijama i njihovim klijentima stalo ovih priznanja

Piše: Ekrem Dupanović

Foto: sa Viktorom Nikolićem, predsjednikom UEPS-a (lijevo) i Vladimirom Čehom (desno)

Krajem prošle sedmice sam u Beograd putovao da preuzmem knjigu Hotel Jugoslavija i ručam sa svojim prijateljima (Jadranka, Srđan, Miša, Ivan i Žarko) te im osobno uručim prve primjerke. Zaslužili su. Najviše!

Boravak u Beogradu iskoristio sam da u četvrtak uveče u Ateljeu 212 prisustvujem svečanosti dodjele UEPS-ovih nagrada za kreativnost u oglašavanju. Bilo je to prvi put da sam došao na ovu svečanost kako bih sa najuspješnijim kreativcima podijelio radost njihovog uspjeha.

UEPS i ja nismo uvijek bili u ljubavi. Bilo je uspona i padova. Zapravo, ja jesam uvijek bio spreman podržati rad Udruženja i promovirati sve njegove aktivnosti, ali neki pogrešni ljudi koji su u nekim periodima vodili UEPS nisu uvijek bili spremni prihvatiti objektivnu kritiku za njihov rad, odnosno nerad. Tako sam bio skoro dospio na „crnu listu“, bio sam jedno vrijeme čovjek s kojim nije uputno komunicirati i sarađivati. To što sam pisao o UEPS-ovom papirčetu bio je izraz moje privrženosti srpskoj oglašivačkoj industriji i pokušaj da kao prijatelj ukažem na neke stvari koje devalviraju struku.

Dolaskom novog Upravnog odbora sa Viktorom Nikolićem na čelu, stvari su počele da se mijenjaju iz korjena. Znatno je povećan broj članova, katastrofalna finansijska situacija je dovedena na pozitivan nivo, organizirano je par seminara, svečanost dodjele nagrada postala je događaj vrijedan svake pažnje. Nagrada za životno delo ja izdvojena u samostalan event što je odličan potez i daje samoj nagradi (odnosno njenom dobitniku) daleko veći značaj. Da li može sve da bude još bolje? Može! A da li je moglo više za nepune dvije godine? Teško, jako teško obzirom na stanje u UEPS-u koje je zatekao novi Upravni odbor i njegov predsjednik. U svemu ne treba zaboraviti ni doporinos Stane Šehalić, generalnog sekretara Udruženja, koja je u komunikaciju unijela nove tonove i mnogo novosti.

Elem, lijepo je bilo u četvrtak uveče u Ateljeu 212. Dodijeljeno je, ako sam dobro pratio, 66 priznanja agencijama i još četiri specijalna priznanja pojedincima. Nije dodijeljeno 27 priznanja što zorno svjedoči o ozbiljnosti rada žirija kojim je predsjedavao Veljko Golubović, kreativni direktor agencije FCB Afirma. Agencija godine je New Moment New Ideas Company, a Oglašivač godine – VIP Mobile.

Oduševljenje kod svih dobitnika nagrada bilo je očito. Nisu ga skrivali kada bi izlazili na scenu da prime zaslužena priznanja niti na koktelu nakon svečanosti. Sutradan smo dobili desetak saopštenja od agencija koje su bile među nagrađenim. Uvijek bih, nakon dodjele UEPS-ovih nagrada, bio iznenađen količinom informacija koju smo dobijali. Mnogo više nego nakon Dana komunikacijaSOF-a i Golden Druma. To samo dokazuje koliko je beogradskim agencijama i njihovim klijentima stalo do UEPS-ovih priznanja. To je odgovornost više i za UEPS da nastavi unapređivati struku i razvijati cijelu srpsku industriju oglašavanja.

Bila mi je čast da sam uručio prvih nekoliko nagrada. Kada sam nakon tih protokolarnih obaveza pošao da se vratim na svoje mjesto, voditeljica mi je kazala da ostanem tu gdje jesam. Na scenu je izašao Viktor Nikolić, predsjednik UEPS-a, i uručio mi specijalno priznanje za doprinos Media Marketinga razvoju industrije. Nisam došao na dodjelu nagrada da bih primio priznanje jer sam za njega saznao tek kad sam bio na sceni. Došao sam da budem dio podrške. Niti sam sve o „novoj“ eri UEPS-a, u prvom dijelu ovog teksta, napisao zato što sam to priznanje dobio.

Neke se stvari jednostavno poklope i neka svako komentariše ovo onako kako njemu odgovara. Ja znam da mi je to veče bilo jako lijepo i da ću doći da budem dio podrške i iduće godine.

I za kraj, pozivam agencijske lidere da iduće godine u većem broju dođu na dodjelu nagrada i tako podrže svoje mlade kreativce. Znam sigurno da bi im to mnogo značilo. Isto kao što bi bilo dobro da na ovom događaju bude i više oglašivača. Ovo su nagrade i njima. Oni su bili prvi žiri za svaku nagrađenu kampanju. Da je oni nisu odobrili, ne bi ni konkurisale za nagrade. Ne doći na UEPS-ovu dodjelu nagrada moglo bi značiti da im nije stalo. A trebalo bi. Od oglašavanja ne žive samo agencije, već i oglašivači koji im povjeravaju svoje budžete!

Izvor: media-marketing.com