vesti

Ed Sheeran vs. Petar Grašo: Emituje li radio stalno istu muziku?

Formatirani radio često se doživljava kao bauk i neprijatelj svake kreativnosti, iako su takve radijske stanice u pravilu pri vrhovima liste slušanosti. Većina uspešnih radija na tržištu ima između 240 i 800 pesama u rotaciji, iako su im fonoteke višestruko bogatije. Zašto je tako – moći ćemo saznati na interaktivnoj radionici “Ed Sheeran vs. Petar Grašo” u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju.

Sva relevantna istraživanja govore da između dve trećine i tri četvrtine ispitanika radio najviše sluša zbog muzike. Pesme u eteru i način njihovog rasporeda odgovorne su za izbor radija koji se sluša, a već nakon dve ”loše pesme” zaredom slušaoci traže neku novu frekvenciju.

“Radio i dalje ima najveći domet među medijskim platformama, najčešći je kanal putem kojeg se saznaje za novu muziku i medijska platforma kojoj se u Europi najviše veruje. Radio ne samo da nije mrtav niti umire, radio je zapravo u velikom usponu. Za to je zaslužan i način kreiranja muzičkog poslovnog modela, zbog čega je ova radionica nezaobilazna za sve koji se bave ili žele baviti radijskim biznisom”, ističe direktor programa Weekend Media Festivala Nikola Vrdoljak.

Učesnici radionice moći će i formatirati vlastiti radio na osnovu rezultata brzog testiranja muzičkih afiniteta. Weekend će tako dobiti svoj W-FM, zasnovan na stvarnim podacima o tome koliko slušaoci vremena provode uz radio i kakav radio žele da slušaju.

“Na primeru virtualnog W-FM radija, analiziraćemo mora li novi hit Ed Sheerana biti emitovan  svaka četiri sata. Zadatak nije lagan, jer ćemo simulirati i realan tržišni uslov da tako formatirana radijska stanica bude profitabilna u stvarnom svetu. Pozabavićemo se i ulaskom domaće muzike u programe radijskih stanica i zašto tu postoji razlika između želja i realizacije”, kaže Goran Komerički, jedan od učesnika radionice.

Radionica “Ed Sheeran vs. Petar Grašo” tek je mali deo bogatog programa 12. Weekend Media Festivala, u kojemu učestvuje više od 150 predavača i panelista. U Rovinju se od 19. do 22. septembra očekuje i dolazak više od 5000 učesnika festivala iz svih zemalja regije.