vesti

Facebook će uskoro brendovima omogućiti da ciljaju cele porodice, ili samo pojedince u domaćinstvima

Iako brendovi već godinama kupuju oglase za biranu publiku na Facebooku uskoro će moći ciljati svoje oglase na određena domaćinstva.

Upravo na vreme za sezonu godišnjih odmora, ova društvena mreža tako uvodi uslugu koja će omogućiti ciljanje oglasa na celu porodicu, ili samo na određene osobe unutar domaćinstva. Alat, koji je kompanija najavila jučer, mogao bi pomoći da se jedni oglasi isporučuju osobama koje utiču na odluke o kupovini, a drugi oglasi ljudima koji zapravo izvršavaju kupovinu.

Evo kako stvar funkcioniše: Brendovi mogu izabrati izvornu publiku – prilagođenu listu publike koja je postavljena na Facebook i predstavlja njihove kupce na osnovu e-maila na primjer – a zatim uključiti funkciju biranja domaćinstva kako bi doprli ne samo do osobe koju ciljaju, već i ostalih članova istog domaćinstva.

„Ono što želimo da uradimo je da zapravo iskoristimo moć naše mreže da omogućimo takvu vrstu uticaja, ili da podržimo takav oblik uticaja na čitavu porodicu,“ rekao je Graham Mudd, direktor marketinga proizvoda kompanije Facebook, na pres-konferenciji u New Yorku.

Ova funkcija je još jedan način na koji Facebook planira preoteti oglašivačke budžete od televizijskih mreža, kroz koje su se tradicionalno istovremeno prikazivali isti oglasi istom domaćinstvu. Rukovodioci Facebooka izjavili su da će moći da identifikuju članove istog domaćinstva na osnovu signala, kao što su njihovi porodični odnosi na Facebooku, ali i na osnovu učestalosti zajedničkih prijava ili mesta sa kojeg najčešće pristupaju internetu.

Prema Muddu, postoje tri korisna slučaja u kojima bi brendovi mogli ciljazi publiku na osnovu domaćinstva. U jednom od primjera neka turistička agencija bi mogla ciljati oglase na osobu koja plaća letove za putovanja, hotele i slično, ali takođe može da cilja i osobe u domaćinstvu koje utječu na odluku o destinaciji. Drugi primjer je kod darivanja, gde jedna osoba možda želi da dobije nešto od određenog prodavca. U tom slučaju, oglasi za taj proizvod se mogu ciljati na druge osobe u domaćinstvu koje će verovatno kupovati poklon, a ne primati ga.

Alat se takođe može koristiti za smanjenje bespotrebnog trošenja na oglašavanje. Na primer, ako je neko već kupio proizvod ili uslugu koja je specifična za celo domaćinstvo – npr. Netflix pretplata, rezervacija Airbnb-a – ma osnovu baza podataka o kupcima prodavač i Facebook znaju da je domaćinstvo već kupilo uslugu ili proizvod, i prestaju prikazivati ​​oglase tom domaćinstvu.

Izvor: Adweek