vesti

Festival knjige – Fesk: „Pazi šta čitaš“

Druga po redu, kulturna manifestacija Festival knjige – Fesk, čiji je cilj da na jednom mestu istakne kulturno i naučno blago Srbije, održaće se od 24. do 27. maja u Beogradu, u hotelu Envoj (Čika Ljubina 1), gde će se predstaviti 700 naslova iz oblasti  humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih 2016. i 2017. godine.

Više od 30 izdavača ali i drugih značajnih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja  i nauke  (muzeji, biblioteke, instituti) će prezentovati svoja kapitalna dela stvaraocima i ljubiteljima pisane reči.

Festival knjige – Fesk: nagrade za najbolju knjigu

Žiri u sastavu Aleksandar Jerkov (direktor Univerzitetske biblioteke), Nikola Samardžić (redovni profesor Filozofskog fakulteta), Viktorija Podboj (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Zoran Blažina (dekan Fakulteta primenjenih umetnosti), Predag Šarčević (glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda), Stana Šehalić (generalni sekretar Udruženja za tržišne komunikacije Srbije, dugogodišnji urednik stručne literature)i Jelena Šarenac, predsednik DSOJ-a izabraće najbolje knjige u tri kategorije:

  • knjiga koja ostvaruje naučni doprinos

  • knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi

  • vredno reprint izdanje stare knjige

U okviru Fesk-a će se u četvrtak, 25. maja, od 14 do 16 sati održati okrugli sto na temu „Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici: kapitalno izdavaštvo između države i čitalaca“ na kome će pokušati da se nađu rešenja kojima će i ova vrsta knjiga moći da zauzme zasluženo mesto u nacionalnoj kulturi Srbije.

Ceo program Festivala možete preuzeti >> OVDE

Organizatori Festivala je Heraedu a ulaz za sve posetioce je besplatan.