vesti

Google Chrome protiv loših oglasa

Izvor: Adweek; Piše: John Murphy

Godine 1929., ubistvo sedam gangstera u masakru na Valentinovo bilo je poziv na buđenje građanima Čikaga i američkoj javnosti o destruktivnim učincima zloglasnih bandi. Posledice nasilja započele su novo razdoblje sprovođenja zakona čiji je cilj bio ukloniti bande, i to je u konačnici označilo početak kraja za Al Kaponea.

Danas, oglašavačka industrija će proći kroz svoj vlastiti masakr na ovaj dan – a ovaj put glavni igrači u industriji se udružuju kako bi uklonili loše tipove i loše oglase koji potkopavaju povjerenje oglašivača u digitalno oglašavanje.

Dan posle praznika, Google je počeo da koristi svoju poziciju na tržištu i popularnost svog Chrome pretraživača kako bi na svoj nišan stavio oglase lošeg kvaliteta. Sa početkom ove inicijative, Google prestaje prikazivati oglase na Chromeu koji ne zadovoljavaju standarde kvaliteta usvojene od strane Koalicije za bolje oglase (Coalition for Better Ads).

Standardi oglasa, koji su sastavljeni nakon anketiranja hiljada potrošača o tome koji oglasi negativno utiču na njihov angažman, promovišu se kao važan korak u nastupanju nove ere uspešnijih i relevantnijih mogućnosti angažmana. Standardi će se uglavnom usredotočiti na suzbijanje remetećih formata, poput pop-up oglasa, video oglasa sa automatskom reprodukcijom i zvukom, velikih sticky oglasa i oglasa sa tajmerom preko cele stranice.

Za oglašivače koji žele da pođalju upečatljive poruke i neke od izdavača koji traže dodatne izvore prihoda neki od ovih formata su možda privlačni, ali istraživanja pokazuju da su oni odbojni za veliki broj korisnika. Korisnička averzija prema njima dovela je do toga da su mnogi instalirali blokere oglasa, što u konačnici šteti svim oblicima oglasa, i uskraćuje kvalitetnim izdavačima mogućnost unovčavanja njihovog sadržaja.

Krajem decembra, Google je jasnije opisao kako će provoditi svoje blokiranje loših oglasa, navodeći: „Povrede standarda prijavljuju se web stranicama putem izveštaja o iskustvu s oglašavanjem (Ad Experience Report), a vlasnici web stranica mogu poslati svoju stranicu na ponovni pregled nakon što isprave primećene probleme. Počevši od 15. februara, Chrome će u skladu sa smernicama Koalicije za bolje oglase ukloniti sve oglase s web-lokacija koje imaju status ‘failing’ u Ad Experience Report-u na period duži od 30 dana.“

Ukratko, izdavači za koje su utvrdi da poslužuju jedan od formata oglasa na Chrome-ovom popisu za blokiranje biće stavljeni pd „failing“ status dok ne prilagode svoje standarde oglašavanja. Tokom tog vremena, Chrome će nastaviti prikazivati korisnicima druge oglase na sajtu izdavača, ali one koji zadovoljavaju standarde Koalicije za bolje oglase.

Međutim – i ovo je malj ovih mera – kod izdavača koji se zadrže na „failing“ popisu duže od 30 dana, najčešće korišteni pretraživač na svetu blokiraće svaki oglas na stranici, bez obzira na format.

Implikacije tog poteza su značajne i podižu pitanja o tome da li bi jedan pružatelj usluga smio biti u mogućnosti da provodi takve kaznene mere tako opširno na slobodnom i otvorenom webu?

Iako se oglašavači i izdavači možda osećaju zastrašeno Chrome-ovim pokušajem da reguliše kvalitet oglasa, jasno je da je Google preduzeo pažljive korake kako bi osigurao da njegove mere zadovoljavaju širi set standarda kvaliteta koji su prihvaćeni od strane industrije (a ne samo Google-a). Jasno je da će, uz manje ometajućih oglasa, korisnici imati bolja digitalna iskustva, čime će biti manje skloni da instaliraju blokere oglasa, i bit će skloniji interakciji sa relevantnim i kvalitetnijim marketingom, što bi u konačnom trebalo da poveća zaradu izdavača kroz vrednost dobrih iskustava sa oglašavanjem.

Google neće biti sam u ovome. Drugi pružatelji oglašivačkih tehnologija već su preduzeli slične poteze za uklanjanje prevara, krivotvorina, otpada i zloupotrebe iz digitalnog oglasnog ekosistema, uključujući podršku i korištenje drugih postojećih standarda kvaliteta na nivou industrije, kao što su IAB-ovi LEAN oglasi i inicijativa ads.txt.

Izvor: Media marketing