vesti

In memoriam: Mirjana Pejović – Tetka

Mirjana Pejović – Tetka,  dugogodišnja saradnica Dragana Sakana, dobra vila New Momenta i Tetka svih onih kojima je trebala pažnja, razumevanje, podrška i topla ljudska reč umrla je u 70-toj godini u snu. Titula Tetke koja je postala sastavni deo njenog imena govorila je o bazičnim ljudskim vrednostima pomalo zagubljenim u ovom ubrzanom tempu –  “o odanosti, efikasnosti, poverljivosti, dobroti, plemenitosti, nežnosti i duhovitosti” (Vladimir Čeh).

Kada neko u našoj industriji zasluži toliku ljubav, poverenje i poštovanje zaista može da bude ponosan na sebe i na sve što je u životu uradio. Kada je pre sedam godina, 2011. Upravni odbor UEPS-a dodelio je Mirjani Pejović  specijalno priznanje za unapređenje i razvoj propagandne struke, Ivan Stanković je opisao kao “jedinstvenu osobu na propagandnom nebu Srbije koja je  ohrabrivala uplašene, smirivala nervozne, lečila zaljubljene, negovala bolesne…”

 

Na nedavno održanoj svečanoj dodeli UEPS-ovih priznanja 21. decembra u Ateljeu 212 izašla je na scenu da primi nagradu Dragan Sakan, koju su Žarko i Lazar posvetili Tetki za njenu višedecenijsku lojalnost New Momentu-u.  Tada se obratila prisutnima. Ovim obraćanjem zaokružila je svoj bogati životni ciklus šaljući poruku o univerzalnosti jednostavnih životnih principa i bazičnih vrednosti koje kosmos na koncu nepogrešivo prepozna:

Dragi prijatelji,
 
Hvala na ovolikoj pažnji.
 
Momci – Žarko i Lazar su sve rekli što je trebalo da se kaže u vezi ovih velikih priznanja koje je ovaj projekat dobio na svetskom nivou. Drago mi je da smo i mi prepoznali značaj i vrednost ovakvog dela. 
 
Ja samo želim da dodam da sam srećna i ponosna što sam bila, a i sada sam, svedok stvaranja i razvijanja kreativne misli do ovog novog, duhovnog nivoa. Po meni, ovo je kosmički projekt i zaslužuje da ga pročita, prouči i prihvati svaki stanovnik planete. Ovo je pravi put ka ljudskom RAZUMEVANJU, a onda i POMIRENJU. U tome je veličina ove ideje. A to i jeste jedna od možda najvažnijih uloga i misija naše profesije – ne samo reklamirati čokolade i deterdženate, već i kreirati i prenositi globalne ideje značajne za celo čovečanstvo.
 
Na neki način krug se ovde zatvara: sve je počelo u Hilandarskoj i mnogi od vas danas prisutnih, uspešnih direktori, započeli ste svoje karijere baš pod kreativnom, zlatnom prašinom Dragana Sakana. Na neki način, i vi ste svojim radom i kreativnošću doprineli da se popnemo do ovih visina.
 
Kosmos ne greši i sve stavlja na pravo mesto, verujte mi!
 
Žaki i Laki dostojanstveno nastavljaju da prenose štafetu koju je Saki svojevremeno zapalio. Učestvujmo zajedno, prijateljski i sa plemenitim namerama u osvetljavanju puta čovečanstvu!
 
E, sad mogu i da odem u penziju! „Pa i vreme ti je, ukinuli smo zakon o zaštiti dinosaurusa i Tetke“, čujem mog dragog Ivana Stankovića kako komentariše.
 
Sve vas grlim.
Živeli.
Mirjana Pejović – Tetka