vesti

IZLOŽBA SAVREMENOG NORDIJSKOG STAKLA DODIR STAKLA

Izložba savremenog nordijskog stakla „Dodir stakla“ biće održana u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti i Muzeju Vojvodina u Novom Sadu u saradnji sa ambasadama Danske, Finske, Norveške i Švedske. Na izložbi će biti predstavljeno 80 predmeta od stakla koji promovišu nordijski dizajn i proizvođače stakla prikazujući u isto vreme i primer nordijskih zemalja kao uspešan model regionalne saradnje u svim oblastima.

Dela su proizvedena u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovala u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Generalni sponzori izložbe su Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa, dok su održavanje pomogli Vinarija Tikveš, EuroCons Group, Elopak, Finlandia, Volvo, SpotCooler, Q-Free, Tetra Pak, Ericsson, Masferg Agro, Securitas, Novo Nordisk, Peter Justesen, Medicon, Iittala, Fosdalen, Velux i Norway House.