vesti

Održana debata „Chivas 12 stolica“ na temu umetnosti

Eminentni stručnjaci iz oblasti umetnosti diskutovali su o stanju umetnosti u Srbiji sa istaknutim studentima iz ove oblasti u okviru debate „Chivas 12 stolica“.

„12 stolica” je aktivaciona platforma koju je pokrenuo Chivas, a koja ima za cilj da okupi stručnjake iz određene oblasti kako bi zajedno sa najperspektivnijim studentima diskutovali o najvažnijim temama iz njihove profesije. Platforma nosi naziv „Chivas 12 stolica“ jer u njoj, pored 6 stručnjaka, učestvuju i 6 najtalentovanijih studenata koji su izabrani na osnovu najzanimljivijih pitanja iz oblasti umetnosti.

Nakon debata održanih na temu medija i marketinga, na trećoj debati organizovanoj u Srbiji, na temu umetnosti sa studentima su diskutovali eminentni stručnjaci: Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Mirjana Bobić Mojsilović, pisac, Goran Marković, reditelj, Veljko Golubović, izvršni kreativni direktor, Maja Lalić, osnivačica udruženja Mikser i Miloš Ilić, kreativni direktor.

Moderator na debati bila je naša poznata novinarka Ivon Jafali, koja je provela učesnike debate kroz najvažnije teme iz oblasti umetnosti i dovela ih do zajedničkih, suštinski važnih odgovora na najaktuelnija pitanja.

Samo neke od tema o kojima se pričalo u toku debate su: Profesionalni razvoj mladih umetnika; Realna slika umetnosti u Srbiji; Dvojaka perspektiva: umetnici i publika; Uzori u umetnosti; Umetnost u svojstvu društvene promene; Primena novih tehnologija u umetnosti; Podrška države u razvoju umetnosti…

“Mi u kompaniji Pernod Ricard smatramo da svaka ozbiljna kompanija treba da posluje na postulatima društvene odgovornosti i da ulaže kako u svoje zaposlene tako i u zajednicu u okviru koje posluje, što mi nastojimo da ostvarimo kroz organizaciju ovih debata, ali i kroz brojne druge projekte društveno odgovornog poslovanja koje firma organizuje. Veoma nam je drago što je debata 12 stolica postala tradicionalna i što mladim i talentovanim studentima daje mogućnost da sagledaju svoju profesiju iz jednog novog ugla – ugla starijih kolega i stručnjaka, kao i da doprinesu razvoju struke sa novim, svežim idejama”, izjavio je Vladimir Pavlović, Direktor za poslovni razvoj kompanije Pernod Ricard Srbija.

Za ovu priliku, u Muzeju primenjenih umetnosti postavljeni su radovi učesnika debate, studenata Fakulteta primenjenih i likovnih umetnosti.  Nakon debate, svi učesnici potpisali su manifest sa zaključima koje su doneli, a koji će predstavljati temelj za dalji i bolji razvoj njihove profesije u Srbiji.