vesti

Preporuka za čitanje povodom veka reklame – Kupite nešto i ovde

Ako je verovati istoričarima, prve reklame se javljaju još u antičkom dobu. Svedoci tome su sačuvane pločice sa reklamnim natpisima iz Pompeje. Ipak, sasvim sigurno reklame su postajale i ranije, samo u drugačijem obliku. Reklama, ovo ne treba shvatiti doslovno, dovodi i do prvog ubistva. Po čuvenoj biblijskoj priči o Kainu i Avelju, Kainov gnev koji rezultira bratoubistvom posledica je božijeg izbora Aveljovog prinosa.
 
Knjiga Kupite nešto i ovde Milanke Tadić i Vladimira Pištala govori o  tome kakav je njihov razvojni put bio na našim prostorima. Prvi odeljak ove knjige  odvodi nas u četrdesete godine devetnaestog veka. U Kragujevcu počinju da izlaze „Novine srbske“ i u njima se javljaju prve srpske reklame. Prateći razvoj marketinga na našim prostorima.

Kada od Skupštine Srbije krenete velelepno renoviranim Bulevarom kralja Aleksandra, kada prođete kraj crkve Svetog Marka, kada minete pored zdanja Pravnog i Tehničkih fakulteta, pored spomenika Vuku i studentskog doma, negde poviše zgrade opštine Zvezdara, dolazite do izloga male limarske radnje. Samostalna zanatlijska radnja je i u tom delu Bulevara već prava retkost.

Izlog je kao stešnjen drugim prodavnicama, vašu pažnju odasvud mame bilbordi i reklamni slogani, svaka usputna banka na ulazu ima fotoćeliju, vrata se sama otvaraju, kao da poručuju: „Lako je! Samo kroči… uzmi kredit, troši! Samo uđi… ima vremena, vratiće neko nekada od tvojih!“ Čoveka je prosto sramota da prođe pored svih tih „gostoprimljivih“ vrata a da ne svrati. Dakle, limarska radnja je mala, omamljeni prolaznik lako može da je i previdi. Međutim, ako zastane, među ručno pravljenim modlama za kolače, među netipiziranim poštanskim sandučićima, čunkovima i laktovima za peći na drva, uočiće zalepljen natpis: „Kupite nešto i ovde.“

Ta poruka nije dizajnirana u čuvenim studijima, nisu je smislili timovi stručnjaka za marketing, ona ne podilazi niti preti, ne obećava nemoguće, a jasno je da i kupovinom nekih od limarevih proizvoda ne možemo nadoknaditi nedostatak životne sreće, pažnje i uvažavanja bližnjih, boljeg mišljenja o sebi… Kupovinom imamo samo ono što smo i pazarili – ručno pravljenu modlu za kolače, neobično poštansko sanduče… Pa opet, ta poruka se pamti, možda baš zato što je bliska tonu molbe ili vapaja. Ona se izdvaja u veku u kojem se iz prethodnog veka bez predaha nastavlja najduža, najmasovnija, najbučnija bitka na svetu – bitka za potrošača. Kupac je nešto drugo. O čemu knjiga Kupite nešto i ovde na razložan, ujedno i duhovit način govori.