vesti

„SARAĐUJ, NE ZAGAĐUJ“

Početak kampanje za zdravije i čistije životno okruženje u Srbiji

Na Dan planete Zemlje, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj  (UNDP), pokreće kampanju „Sarađuj, ne zagađuj“. Ova kampanja ima za cilj podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, i poziva građane/ke i poslovnu zajednicu na akciju kako bi doprineli stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja.

Kampanja će skretati pažnju na važnost usvajanja jednostavnih navika kao što su štednja vode dok peremo zube, bacanje otpada u kante, upotreba platnenih cegera umesto plastičnih kesa, vožnja gradskim prevozom, biciklom ili šetnja umesto vožnje automobila, kao i gašenje nepotrebnog svetla u domovima i poslovnim prostorijama. Iako su ovo male promene, kada ih svi zajedno napravimo, doprinos očuvanju prirodnih resursa i životne sredine biće ogroman.

Nacionalna kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“ sprovodi se u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP usaradnji sa Ambasadom Švedske Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

„Cilj kampanje je podizanje svesti građana o značaju zaštite životne sredine, kao i o tome da svaki pojedinac, uz niz malih koraka, može da napravi veliku razliku. Ministarstvo koje vodim intenzivno radi na izgradnji zelene infrastrukture i ulaže mnogo napora kako bi se unapredilo stanje životne sredine. Međutim, podjednako je važno da svi kao društvo i svaki pojedinac, radimo na promeni sopstvenih navika, kako bismo živeli u čistijem okruženju. Drago mi je što kampanju lansiramo simbolično na dan kada se obeležava međunarodni Dan planete Zemlje, jer je važno da uvek imamo na umu da drugu planetu nemamo i da je sada trenutak da doprinesemo njenom očuvanju“, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Kampanja ,Sarađuj, ne zagađuj’ je deo aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva Zelene agende u Srbiji.

Evropska unija podržava Srbiju u zelenoj tranziciji, koja je važna za EU integracije, ali još bitnije je da se time stanovništvu pruža zdravije okruženje, ali i osigurava održivost ekonomskog razvoja. Ovom kampanjom želimo da podstaknemo svakog da bude deo evropske inicijative u ispunjenju klimatskih ciljeva i očuvanju životne sredine. Verujemo da ćemo zajedničkim naporima i saradnjom očuvati Srbiju, Evropu i našu planetu, koju upravo danas proslavljamo, izjavio je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropkse unije u Srbiji.

„Kampanja koju danas pokrećemo poziva svakog od nas da bude iskren prema sebi u vezi sa tim kako svakodnevnim ponašanjem utičemo na životno okruženje, i da li doprinosimo zagađenju i klimatskim promenama. Pre nego što krenemo da krivimo druge, kako kaže srpska izreka, treba prvo da pogledamo u svoje dvorište, i da ozelenimo svoje navike. Nadam se da će kampanja biti svojevrsni alarm za buđenje za sve nas koji živimo u Srbiji, da sarađujemo i damo svoj doprinos zelenoj tranziciji srpske privrede i društva“, istakao je stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji, Jakup Beriš.

Više informacija pronađite na: www.saradjujnezagadjuj.rs