vesti

TAJNE INTERNET PRETRAGA I GUGLA NA DIDS 2017

Najveća besplatna godišnja konferencija o Internetu u Srbiji – DIDS 2017, biće održana 7. i 8. marta, u Hotelu “Metropol Palace” u Beogradu, a već osmi put je organizuje Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS), nadležna za .RS i .СРБ domenske prostore Srbije. Kao i prethodnih godina, kreativno rešenje radili su Lazar Bošković (AgitPROP), kreativni direktor, i Miodrag Veselinović (Metropolis), kao art direktor. Za organizaciju događaja i odnose s medijima zadužena je Dragana Pešić – Lević (Blink), a u ime organizatora o DIDS-u brinu Predrag Milićević i Jelena Ožegović.

Ovogodišnji Dan internet domena Srbije posvećen je pretraživačkoj internet mašineriji, koju mnogi poistovećuju sa Guglom, čijim tajnama se i bavi ovaj stručni skup. Slogan DIDS-a „Tajne internet pretraga: Traži, Nađi, Poseti“, ujedno opisuje i tri tematska bloka planirana za prvi dan Konferencije, dok je drugog dana već uobičajeni Regionalni internet forum.

Prvi blok DIDS-a nosi naziv „Iz ugla Gugla“, a uvodni predavač je Gari Iješ (Gary Illyes), analitičar vebmaster trendova u kompaniji Google Inc. Posvećen je stvaranju što bolјeg korisničkog iskustva u pretraživanju veba, pomažući vebmasterima u kreiranju kvalitetnih sajtova. Piše za Guglov blog „Webmaster Central”, a pomaže i korisnicima Guglovih foruma za vebmastere po pitanju novosti vezanih za algoritme Gugl pretrage i u rešavanju problema sa sajtovima.

Drugi blok pod nazivom „Nađi me lako“ okuplјa domaće i regionalne stručnjake za oglašavanje na Guglu, kreiranje sadržaja i analizu rezultata u Guglovim alatima. Uvodno predavanje održaće Lazar Džamić, do nedavno šef Guglovog ZOO tima za brend strategiju, lociranog u Londonu. Nјegovo predavanje pod nazivom „Kako biti nađen u svetu lakog ignorisanja“ govori o brojnim aspektima hranjenja pretraživačke mašine sadržajem. Potom sledi panel diskusija o pretraživačkoj mašini i privlačenju lјudi koji posećuju sajtove. Moderator je Ivan Rečević, konsultant i Google Partners trener u „Gaia Consulting“, gost iz Hrvatske Miroslav Varga, stručnjak za Google AdWords kampanje u firmi „Escape“, Jelena Radovanović, internet preduzetnica i kreator veb sadržaja, suosnivač projekta „wwwrite.rs“, i Radomir Basta, direktor i vodeći SEO strateg u „Four Dots“.

U trećem bloku nazvanom „Pravi primeri internet prisustva“ biće predstavlјeni uspešni sajtovi, portali i onlajn projekti na nacionalnim internet domenima .RS i .SRB. Moderator je Radomir Lale Marković, suosnivač i direktor „TAG Media“, a posebno mesto u ovom bloku imaće sajtovi koje je RNIDS odabrao na svom konkursu.

Drugog dana se, po treći put, održava RIF 2017Regionalni internet forum, koji okuplјa predstavnike nacionalnih internet registara iz jugoistočne Evrope, predstavnike državnih organa, lokalnih internet zajednica i globalnih internet organizacija. Teme skupa su content marketing za nacionalne internet registre, njihova uloga i saradnja sa državom, informaciona bezbednost i saradnja i razmena najbolјih praksi u regionu.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca počinje krajem februara, preko sajtova na adresama dids.rsrif.rs.

Izvor: RNIDS