vesti

Zaključen UEPS-ov konkurs za 2021.godinu: društvena odgovornost u prvom planu, digitalni format najprisutniji

U drugoj godini kohabitacije s koronom, sa svim ograničenjima koja je nametnula u privatnom i poslovnom životu, kreativnost, ne samo da nije nestala, već je dobila nove forme kroz koje se iskazivala. Najbolja potvrda su radovi prispeli na UEPS-ov tradicionalni konkurs – obilje najrazličitijih formi kroz koje je srpska advertajzing industrija odgovorila na izazove nametnute krizom, a na zadovoljstvo klijenata i korisnika.

S obzirom na otežane okolnosti u kojima funkcioniše cela zemlja, UEPS je uvažio sugestije predlagača da se rok za prijem radova produži, te je pomeren na deseti decembar.

Ako bi se tražio zajednički imenitelj različitih projekata prispelih na konkurs, onda bi se on mogao formulisati kao jačanje svesti o potrebi društvene odgovornosti na ličnom i kolektivnom planu. Industrija je prepoznala potrebu vraćanja autentičnim vrednostima i utkala ih u svoje kampanje. Nisu samo društveno odgovorne kampanje refleksija ovih vrednosti, one provejavaju kroz skoro sve prispele projekte.

TV spot, jedna od najatraktivnijih kategorija, i ove godine dominira po broju izuzetnih radova.

A s obzirom da smo se, što po ličnom izboru, što zbog ograničenja, preselili u virtuelni svet, ova migracija rezultovala je najvećim skokom broja radova iz oblasti digitalnog marketinga.

Integrisane kampanje i u godini nezapamćene krize godinama ukazuju na stabilan trend kompanija i brendova koji sistemski pristupaju komunikaciji sa tržištem koristeći miks raspoloživih komunikacionih alata i ulažu značajna sredstva u integrisane marketing komunikacije.

Kategorija Art&Craft, uvedena pre četiri godine, beležili takođe značajan broj prijavljenih radova. Ovom kategorijom Udruženje je želelo da istakne, kako stvaralačko-umetničku komponentu, tako i pojedinca koji je u osnovi kreativnih rešenja.

Najveći broj predlagača je očekivano iz redova marketinških agencija, ali ih ima i iz medija, oglašivača, obrazovnih institucija i fondacija, što sve ukazuje na velika iskušenja pred koja će biti stavljen ovogodišnji žiri. I ove godine među prijavljenima su i oni koje prvi put apliciraju za godišnju UEPS-ovu nagradu.

Žiri koji uskoro kreće sa radom, izvesno neće imati biće pred izazovom da među sjajnim projektima izabere najbolje.