vesti

Zbog lažnog saobraćaja Google mora vršiti povrat novca oglašivačima

Google radi na tehnologiji koja će osigurati da troškovi oglašivača automatski budu nadoknađeni u slučajevima oglasnih prevara
Google vrši povrat novca oglašivačima i partnerskim agencijama koje su koristile DoubleClick Bid Manager ove kompanije, i to nakon što su pronašli dokaze da su neki oglasi prikazivani na web stranicama s lažnim prometom.

Nakon što su informisali stotine partnera o problemu s lažnim prometom, iz Google-a su ponudili da nadoknade oko 7% do 10% ukupne kupovine oglašivača koji su koristili DoubleClick, izvestio je Wall Street Journal.

Kako bi se suprotstavio takvim problemima, internetski gigant je zatražio od preko 100 berzi za programatični zakup, oglasnih mreža i izdavača koji su uključeni u DoubleClick Bid Manager da prikažu kupcima oglasa da li su spremni vratiti celokupni ulog u zakup medijskog prostora ukoliko se pojave slučajevi oglasnih prevara.

Google takođe radi na tehnologiji koja će osigurati da u slučajevima oglasnih prevara troškovi oglašivača automatski budu nadoknađeni od strane Google-a i njegovih partnera.

Prema izveštaju naslovljenom Bot Baseline, ekonomski gubici zbog prevara sa botovima na svetskom nivou procenjuju se u iznosu od 6,5 milijardi dolara u 2017. godini. Ova brojka predstavlja smanjenje od 10% u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada su gubici procenjeni na 7,2 milijarde dolara.

Google je ranije izdao upozorenje hiljadi online izdavača zbog loših oglasa, a uveo je i više filtera oglasa kako bi blokirao sadržaj sa „nasiljem, golotinjom i političkom satirom“.