vesti

Živimo u komunikacijskom svetu gde imamo tri noseća stuba: Google, Facebook i svi drugi mediji zajedno

Piše: dr Borislav Miljanović, direktor Represent Systema

Prošle nedelje sam učestvovao na dvodnevnoj konferenciji o native advertising u Berlinu. To je najveće okupljanje content marketingaša u Evropi na kojem se mogu čuti najnoviji svetski trendovi u ovoj oblasti. O svojim aktivnostima govorili su nam ljudi iz content studija velikih medijskih giganata: Washington postaCNN-aThe New Yorik TimesaBuild content studija. Imao sam i jedan emotivan trenutak kada sam upoznao Melani Dezel koja je 2014. godine napisala seriju tekstova za Netflix Orange iz New Brown, što je bila prekratnica u razvoju T Content studija i kroz njenu priču videli smo kako je content dobio pravo opstanka u jednoj od svetskih medijskih perjanica kakav je The New York Times.

Meni je to bilo posebno interesantno jer sam i ja te 2014., čitajuci upravo taj primer kako i content tekstovi mogu biti kvalitetni i medijski privatljivi i kako se jedan medijski džin okreće content i native advertisingu, odlučio da usmerim razvoj svoje agencije u tom pravcu. U početku su se i u samom Representu podsmehivali, evo ga Bora sad će opet da nam priča o contentu, ali sada, dve godine kasnije, imamo 20 zaposlenih u tom sektoru i petinu potpuno novih prihoda. Da ne pominjem da je The York Times za to vreme otpustio skoro 500 novinara, ali i zaposlio preko 150 komunikatora u T Content Studiju i kupio dve manje agencije.

Pored medijskih iskustava slušali smo i čelne komunikacijske ljude iz LinkedInaMashablaCisca, nordijske podružnice španske banke Santander, koja opsluzuje četiri miliona korisnika i ima 1.400 zaposlenih bez i jednog bankarskog šaltera. I šta im je svima zajedničko? Strah od dalje monetarizacije društvenih mreža, a naročito Facebooka. Ostao mi je upečatljiv jedan chart na kome se vidi kako iz godine u godinu FB smanjuje organski rič, ali sa druge strane gotovo srazmerno raste vrednost njegovih deonica. I tako se i na svetskom nivou medijski budžeti prelivaju u džepove Zuckerberga i ekipe oko Googla. Zato od svih ovih komunikatora niko više ne priča o slobodi medija ili plaćenom PR-u, jer je svima njima jasno da već živimo u kominkacijskom svetu gde imamo tri noseća stuba: GoogleFacebook i svi drugi mediji zajedno. Sada je samo važno biti dovoljno kreativan i ovaj treći stub iskoristiti na pravi način da se stigne do publike koja je još uvek tu. Rađaju se potpuno novi agencijski hibridi koji su sve to nešto između, oni su i kreativna agencija, i medijski zakupci, i produkcijski studiji. Mediji prave svoje kreativne komunikacijske timove, čak smo na primeru Nordijaca, koji su u Evropi najdalje otisli u ovome, videli kako se nekoliko desetina malih izdavača udružilo i formiralo svoj jedinstveni content tim koji kreira, ali i prodaje sadržaj za sve njih.

I, na kraju, shvatio sam da za sve nas koji smo iz medija ušli u marketing, renesansa tek počinje. Na ovim našim regionalnim konferencijama stalno pričam da za sve razočarane novinare bolji dane tek dolaze, jer će nam biti potrebno sve više i više dobrih storitelera, nije budućnost već evropska sadašnjost. Naravno, za razliku od Amerike u Evropi se native advertising još uvek bori sa starim normama novinarskog modela poslovanja velikih medijskih kuca. Ali kada vidite sa kojim žarom jedan Build studio razvija native advetising, a do prošle godine nije ni postojao, onda svakom mora da bude jasno u kom pravcu plovi ovaj naš marketinško-komunikacijski brod. I svi se sablažnjavamo kako je internet uništio štampu, a ne vidimo, ili se pravimo da ne vidimo, kako će vrlo brzo da masakrira klasični marketing kakav poznajemo godinama.

Nemojte samo posle da kazete da vas nisam upozorio!

Izvor:www.media-marketing.com