vesti

Festival Cannes Lions najavio velike promene za 2018 godinu

Publicis Groupe najavio povratak na Cannes Lions 2019 godine

Cannes Lions festival kreativnosti poslušao je pozive industrije i u potpunosti izmjenio planove za festival 2018 godine, skrativši trajanje festivala, uz manje cijene i pojednostavljenje kategorija.

Promene dolaze kao odgovor na pritiske oglašivačke industrije, a posebno od strane Publicis Groupe, koji je najavio da će pauzirati na sledećem festivalu, dok je WPP upozorio da bi mogli slediti primjer Publicisa, a već su sada smanjili svoje prisustvo na festivalima. U svetlu najavljenih promjena, Publicis Groupe je najavio da će se vratiti u Cannes 2019. godine.

Najavljene su sledeće promene za Cannes Lions 2018:

Skraćeno trajanje festivala. Cannes Lions će trajati od ponedeljka, 18. juna do petka, 22. juna, što znači da će festival biti tri dana kraći nego 2017. godine kada je trajao 8 dana.

Phillip Thomas, CEO kompanije Ascential Events koji poseduje Cannes Lions, izjavio je da pokušavaju učiniti festival više fokusiranim, dodajući kako će trajanje od pet dana omogućiti većem  broju ljudi da ostanu sve vreme festivala.

Ograničenje broja prijava tj. kategorija u kojima se može prijaviti isti rad. Limit je šest prijava za isti rad, jer festival želi da izbegne situacije u kojima jedan rad dominira celim festivalom.

Promene u određenim kategorijama uz uklanjanje kategorija Cyber, Integrated i Promo&Activation. Thomas pojašnjava kako su sve dobre kampanje danas integrisane, pa stoga nema smisla imati zasebne kategorije za Cyber i Integrated. Što se tiče promocije i aktivacija, Thomas kaže da je promo vrlo važan u maloprodajnom sektoru, ali je ovo polje sada pokriveno u jednoj od novih kategorija, Brand Experience. Dodata su četiri nova Lava, uključujući Creative E-commerce, Social & Influencer, Industry Craft i Sustainable Development Goals.

Nova struktura nagrada sa okvirom u kojem će Cannes stvoriti „linije“ u kojima se nagrade mogu grupisati. Ove linije uključuju: doseg, komunikacije, umeće, iskustvo, inovacije, uticaj i dobro. Takođe će se ažurirati sistem dodele poena.

Manji broj potkategorija koje je festival sada smanjio za 20 posto preko svih Lions nagrada, što znači da je uklonjeno više od 120 potkategorija uključujući sve „Integrated“ potkategorije.

Jeftinije kotizacije, pa je sada cena za „Complete Pass“, koja omogućuje delegatima pristup celom festivalu, smanjena je za 900€. Cene za Complete Pass prošle godine iznosile su 4.135 €, a sada će iznositi 3.249 €.

Štednja dogovorena sa gradom. U dogovoru sa gradom, svi hoteli u gradu će zamrznuti cene za 2018, kada se sobe rezervišu putem službenih usluga smeštaja festivala.

Najavljene promene su pozdravljene u oglašivačkoj industriji, a rukovodioci industrije veruju kako će sada festival biti pravedniji, pristupačniji ali i relevantniji.

Izvor: media-marketing.com