Intervjui

Razgovor s povodom: Nataša Bojanić, Group Account Director: Kad pomisliš da više ne može, iznenađenje sledi

Leo Burnett tradicionalno ostvaruje veoma zapažene rezultate na UEPS-ovom konkursu. Tako je bilo i, sada već prošle, 2017. Ukupno 15 nagrada, i to 4 zlatne, 9 srebrnih i 1 bronzana,  što je veoma dobar procenat u odnosu na prijavljeni broj radova. Kako u agenciji ocenjujete postignute rezultate?

S obzirom na to da je ovo godina u kojoj mi ne izlazimo na festivale, iskoristila bih rečenicu našeg direktora “nama odlično ide kad ne učestvujemo”. Dakle, ovo je bila želja klijenata da naši zajednički radovi nađu put do festivala, te im se ovom prilikom i zahvaljujemo. Svakako smo zadovoljni rezultatima, kako raznovrsnošću kategorija u kojima smo nagrađeni, tako i raznovrsnošću klijenata i projekata za koje smo dobili nagrade. Tu raznovrsnost i širinu našeg delovanja vidim kao glavni kriterijum ocene uspešnosti na festivalu, ali i kao glavni kriterijum potvrde da radimo dobro svoj posao.

NEOgraničena sloboda kreacije

Vaš klijent VIP mobile proglašen je za oglašivača godine. Na svom FB statusu zapisali ste “VIP mobile nam je doneo NEOgraničenu slobodu da budemo drugačiji”. Saradnja sa ovakvim klijentom izvesno je dragoceno iskustvo u kom je Leo Burnett zablistao svojom kreacijom. Kad se osvrnete unazad, šta biste izdvojili kao ključne momente uspeha?

Da, status koji ste naveli precizno sumira našu kompletnu saradnju sa Vip-om, jer teško da bilo ko može biti drugačiji i kreativan ukoliko nema prostor i slobodu za to. Ono što je značajno je da smo mi dugogodišnji partneri – ovo je osma godina naše saradnje – tako da se dobro poznajemo i zato uvek tražimo načine da pomerimo granice radeći za ovaj brend. Kampanja NEO je uzburkala tržište komunikacija, i definitivno obeležila godinu, a kampanja Brzalice je na jednostavan i efektan način pokazala snagu kreativnosti. Smatramo da je ipak najvažnije to što su obe kampanje donele i poslovni uspeh našem klijentu, te pored izuzetne kreativnosti su pokazale i izuzetnu efektivnost.

Buđenje optimizma

Ljubitelji kafe su nekako logičan nastavak kampanje Dobro jutro, džezveri kojima zajedno ste sa klijentom Doncafe razbudili i sebe i gradove širom zemlje. Džezveri su, da podsetimo, kampanja ovenčana UEPS-ovim Grand Prix priznanjem 2015. Očito uspešna saradnja koja traje. Ima li u najavi za ovu godinu razbuđujućih Doncafe poruka?

Protekle godine smo bili veoma srećni kada smo od Doncafe-a dobili priliku da umesto regularnog TV spota uradimo projekat “Moj grad se budi”. Ovaj projekat smo uradili zajedno sa kolegama iz Direct Media-e i njime smo uspeli da uspostavimo još prisniju komunikaciju sa našim džezverima. Kažem “našim džezverima”, jer Doncafe preko 10 godina saradjuje sa Leo Burnett-om, pa ljubitelje njihove kafe doživljamo kao naše. U svakom slučaju, zajedno sa džezverima uspeli smo da napravimo autentični dokumentarni film o jutru i buđenju. Ova kampanja je bila posebna i jer smo organizovali prvu jutarnju premijeru, gde su crvenim tepihom prošetali svi protagonisti i autori filma. Film je takođe bio na listi finalista festivala dokumentarnog filma: Short to the Point Movie Festival. Što se tiče budućih projekata, džezveri su uvek raspoloženi da bude optimizam, te ćemo se i ove godine potruditi da to uradimo na neki poseban način.

Nastanak “trougla” – najgledaniji  FB live video u Srbiji

Imlek je takođe  zablistao povratkom trouglaste legende u krug porodice, Ovaj čuveni jogurt je svojim karakterom, koji su činili njegov oblik i njegov jedinstveni ukus, postao simbol jedne epohe −  dobrih starih vremena. Ova kampanja je to prepoznala i vratila potrošačima taj preko potrebni osećaj. Kako je Trougao “vaskrsnuo”?

Svojim povratkom je doneo i novu debatu: tetraedar ili trougao? Odluka kompanije Imlek obradovala je, čini mi se, sve ljude i agencije koje su radile na ovom projektu, a bilo ih je dosta. Profesionalno bih istakla da je ovo bila prava integrisana kampanja u smislu velikog broja različitih komunikacionih kanala. O jogurtu u novom trouglastom pakovanju se pričalo na ATL-u, digital-u, BTL-u, velikoj žurci povodom lansiranja proizvoda, kao i na samom mestu prodaje.  Zaista velika čestitka klijentu koji je to sve pokrenuo, organizovao i uložio energiju da taj proizvod vrati na naše police. Nama kao agenciji je možda najinteresantniji momenat bio, puštanje livestream videa iz fabrike sa proizvodne trake u momentu kada se počelo sa proizvodnjom. Ovaj video je imao preko million pregleda i najgledaniji je FB live video u Srbiji do sada.

U saradnji sa Autonomnim ženskim centorm borili ste se protiv nasilja nad ženama snažnim porukama. Mnogim aktivnostima prethodnih godina Vaša agencija afirmisala je kreativnost. Ima vas često u onom segmentu koji zovemo neprofitni? Šta su motivi takvih inicijativa i akcija?

Prvo bih htela da se zahvalim Autonomnom ženskom centru i kompaniji Alma Quattro, koji su prepoznali snagu ideje i pomogli nam da se kampanja ostvari. Najsnažniji utisak u vezi sa kampanjom “Tragovi” ipak nisu priznanja, već informacija koju smo dobili iz Autonomnog ženskog centra da su se žene koje trpe porodično nasilje javljale i obraćale za pomoć, nakon što je kampanja dospela u javnost. I to je jedini motiv ovakve akcije. Ukoliko smo ovom kampanjom jednoj osobi pomogli, to bi za nas bilo više nego dovoljno i ne bismo imali šta da dodamo.

Kad sagledavate svoje aktivnosti, i podvlačite crte, šta je ono čime ste potpuno zadovoljni, a na čemu želite da se kao agencija dodatno usavršavate?

Raznovrsnost. Kao što sam već pomenula, zadovoljni smo zbog raznovrsnosti projekata na kojima radimo, kao i raznolikosti komunikacionih kanala za koje kreiramo sadržaj. Na tome ćemo i dalje raditi.

Jedan mali pogled na domaću scenu tržišnih komunikaciija. Šta su nam potencijali, a šta je ono što kolektivno treba da unapređujemo?

Kada su agencije u pitanju, da poštujemo i čuvamo sami svoju profesiju, jer niko to drugi za nas neće učiniti. Iz toga koliko i kako to budemo činili, zavisiće svi naši budući radovi. Kada su klijenti u pitanju, da neguju ili kreiraju proizvode koji će biti toliko kvalitetni da omogućavaju hrabru komunikaciju i posledično obezbeđuju odlične rezultate.

Poslovna godina ulazi u radnu kolotečinu. Mnogi planovi su pretpostavljam počeli da se realizuju. Šta će biti okosnica vaših aktivnosti ove godine?

Rad sa ljudima, godinu počinjemo treningom sa kolegama iz regiona sa ciljem da unapredimo timski i kreativni rad. Održavanje partnerskih odnosa sa klijentima, jer se pokazalo da kontinuitet saradnje znači sve bolje kampanje. I nešto novo, ove godine posle dugo godina, Leo Burnett počinje da radi sektor maloprodaje, a da zadovoljstvo bude veće, počinje sa brendom Tempo koji je 2004. godine upravo osmišljen u našoj agenciji.

Leo Burnett danas? Kako biste opisali vašu agenciju u kratkoj reklamnoj poruci?

Kad pomisliš da više ne može, iznenađenje sledi.