vesti

ODRŽANA PRVA DONATORSKA VEČERA BITEFA

Prva donatorska večera Bitef festivala uspešno je održana u hotelu Square Nine, uz podršku prijatelja festivala I&F McCann Grupe. U okviru donatorske večere održana je aukcija dela naših poznatih umetnika Vladimira Veličkovića, Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora Veličkovića, kao i plakata i kataloga prvog izdanja Bitefa iz 1967. godine koji je dizajnirao Vladislav Lalicki. Iznenađenje aukcije bili su specijalna Bitef iskustva, putovanje sa Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa na studijsko putovanje i pozorišna radionica za 10 osoba u Bitef teatru sa timom Bitef teatra i poznatim umetnicima. Sva prikupljena sredstva biće usmerena u realizaciju programa Bitef festivala. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je formiranje Kluba prijatelja Bitefa.

Direktor Bitefa Miloš Latinović, pozdravljajući okupljene goste,  preneo je svoju zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i rekao: ’’Nama u Bitefu ovo daje nadu da na putu na kome smo, nismo sami i uverava nas kako da je u našem društvu sazrela svest o neophodnosti podrške kulturi od strane biznisa, javnih ličnosti, diplomata i politike.’’

Obraćajući se okupljenima kao prijatelj Bitefa čija je kompanija podržala festivala Srđan Šaper, rekao je: „Bitef je deo sveta u našem gradu i deo Beograda u svetu. Bitef su sva beogradska pozorišta zajedno i sva svetska pozoriša u Beogradu. Bitef smo mi ovde, kao građani Beograda, privremeni ili stalni, i kao građani sveta definitivno i za uvek. Zato podržati Bitef znači podržati nas same da doprinesemo boljem i širokogrudijem društvu, otvorenijem, pametnijem, produhovljenijem.”

Svetozar Cvetković dirnuo je sve prisutne svojim rečima i pozvao da se pridruže podršci Bitefu govoreći o njemu kao stvaraocu tog „sveta“ koji ne bi postao da 1967. godine Mira i Jovan nisu došli na ideju da „Svet“ naprave u Beogradu: „Klica za jedan takav Bitef velike ambicije, ne preživljavanja da bi se opstalo, već jednog novog hrabrog I beskompromisnog života ovog festivala posadjena je u godini koja nam lagano izmiče. Kakvo će drvo izrasti iz posadjene dobre volje, znanja i ambicije onih koji ga vode zavisi i od svih nas!!! Zato danas dajmo Beogradu šansu, pružimo Bitefu ruku I ono što naše srce može da zahvati u toj ruci.”

Donatorskoj večeri su, između ostalih, prisustvovali i Ambasador Crne Gore, Ambasador Švajcarske, slikari Uroš Đurić, Vuk Vidor Veličković, vlasnik CPG Robert Čoban, glumci Svetozar Cvetković, Tamara Vučković, Slaven Došlo, Isidora Minić, Branka Pujić, Maja Šuša, Milan Lučić, Biljana Srbljanović spisateljica, i drugi.