vesti

NE) ŽELIM DA TETOVIRAM VAŠ BREND!

Piše: Kristina Jovanović, Art Director agencije McCann Beograd

Da li ste nekada razmišljali o tome da prodate dio svoje kože nekom brendu kao oglasni prostor? Dobro ste pročitali, sa tom prodajom postajete takozvani “hodajući bilbord”. Influenseri “od usta do usta” su davno otišli u zaborav, sada na scenu stupaju oni nešto smjeliji i moderniji sa slikama na sebi.

Advertajzing agencije u saradnji sa brendovima uvjek traže nove medije za postavljanje reklama. Tako da je jedan od tih pristupa tetoviranje. Po dogovoru, tetovaža može biti privremena ili trajna i na određenom dijelu kože o kome se dogovara.

Par informacija za sve zainteresovane. Na internetu postoje sajtovi na koje se zvanično možete registrovati za ovaj vid reklamiranja. Ostavite svoje lične podatke, neki kratki opis vas i vaše kože. (?!) Nakon toga zainteresovani brendovi vas mogu u svakom trenutku kontaktirati za saradnju. Oni, zajedno sa svojim stručnim timom, biraju ljude i na tim ljudima, uz njihovu saglasnost, dio tijela na kome će tetovaža biti najprikladnija. Zarada je skroz pristojna i kreće se od 100 $ pa sve do 500.000 $. Srećno svima!

Dok sam istraživala ovu temu, naišla sam zaista na puno “bizarnih” primjera. Od tetoviranja porno sajtova na licu, preko velikih kozmetičkih kuća na raznim dijelovima tijela. Bilo je tu i primjera manjih firmi koje su se pokušale probiti na veliko tržište uz neobičan marketinški trik. Taj princip reklamiranja je krenuo još 2005. Međutim, prošle godine jedna reklama je vratila puni sjaj ovoj ideji.

Svi ste sigurno vidjeli reklamu za Jagermeister “Hunt or be hunted”. Prva “stop motion” reklama urađena sa tetovažama. Na njoj su radili vrhunski tattoo umjetnici iz Španije, kao i odličan tim reditelja, producenata, direktora fotografije, animatora, art direktora, itd. Za izradu je bilo potrebno ni manje ni više nego 100 ljudi, jedan čovjek = jedan frejm. Izgledalo je kao nešto nemoguće. Međutim na prvi kasting se prijavilo 1500 ljudi. Da naglasim samo to da se ovaj put tetoviranje nije naplaćivalo ni u jednom smjeru. Svi su željeli da budu dio neke nove istorije. Neke od izjava su fascinantne. Jedna od učesnica je rekla da želi pričati svojoj dijeci, svojim unucima i cijeloj svojoj porodici kako je dio jednog video projekta koji će ostati zauvjek. Drugi učesnik je imao drugačiji motiv i htjeo je da dijeli nešto sa skroz nepoznatim ljudima, za njega je to romantično. Nešto kao vjeridbe jednih za druge.

Motivi su različiti, moje lično mišljenje je da su sve slike iz ove reklame fenomenalne, ali na tom nivou, crteža. Međutim, za sve one koji se u ovom trenutku premišljaju da prodaju dio svoje kože nekom od brendova, savjetovala bih da nađu bolji način zarade. To je trajni marker određene firme na vama. Ako malo bolje pogledamo, mi jesmo svakodnevni ambasadori određenih brendova. Skoro u svakom trenutku, u toku samo jednog dana, na sebi imamo nekoliko marki. Da krenemo od kozmetike, garderobe, obuće, nakita, itd… Da li je onda zaista potrebno da i ispod svih tih marki prodamo dio svog tijela nekom drugom u svrhu reklamiranja? Da li zaista toliko volimo neki brend da stoji pored portreta roditelja ili imena dijece?

Lično sam veliki ljubitelj tetovaža i na sebi imam nekoliko, za mene, divnih slika.

Jedna od tih sličica jeste simboj umjetničkog projekta na kome radim. Ne mislim da sam sa tim završila (mama ako ovo čitaš, izvini). Međutim, da li bih prodala svoju kožu kao oglasni prostor – vjerovatno ne bih. Ako neko zaista ima petlju to da uradi i smatra da je to njegov lični izraz prema bilo kom aspektu ovog vida marketinga, samo naprijed. Što se mene tiče, “not my cup of tea”.